Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Jola_A.

Aktywni Smakowicze
  • Zawartość

    370
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

4 Neutralny

5 obserwujących

O Jola_A.

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Horyniec Zdrój
  1. Piekłam to ciasto wielokrotnie, do kremu smietanowego dodawalam serki homogenizowane, wtedy smak jest wyrazniejszy,sama smietana to troche bez smaku, jak dla mnie. No i powiem tak, wbrew pozorom wcale nie jest taki pracochlonny, walkowanie i pieczenie idzie bardzo szybciutko. W moich przepisach to jeden z najszybszych torcikow. Pozdrawiam.
  2. Jolu jakoś dawno Cię nie było...albo ja już nie dowidzę,fajnie że się pokazałaś-pozdrawiam serdecznie.

  3. Witaj Jolu! Bardzo podobają mi się Twoje przepisy a szczególnie na ciasta. Są dokładnie w moim smaku. Dzięki, że jesteś na "smacznym" i że mogę z Tobą współpracować. Pozdrawiam Cię cieplutko! Renata

  4. Jolu, ja też bardzo się cieszę, że Cię poznałam i że tak miło nam się razem gawędzi. Dziękuję też za porady i super przepisy. Buziaczki i pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki!!!

  5. Jolu! Ja nawet nie wiedziałam, że Cię pominęłam ... a może dlatego, że to takie oczywiste dla mnie! Buziaczki!

  6. Dzięki Berniaminku,że o mnie pamiętałaś. Pozdrawiam. Jola

  7. Jola_A.

    Tort Międzynarodowy

    Ewciu masla 2,5 kostki, ale jeśli bedziesz robila wersję ze śmietaną to wystarczy 2 kostki chyba , że lubisz dużo masy w torcie to możesz dać 2,5 kostki. Kawa ma być naturalna ta z fusami (nie rozpuszczalna). Warstwa na ktorej jest śmietana posmarowana jest cieniutką warstwą dzemu truskawkowego. Pozdrawiam. Jola
  8. Jola_A.

    Tort Międzynarodowy

    Tort jest naprawdę pyszny mieszanka kawy, orzechów, czekolady, no i jeszcze te wafelki w bitej śmietanie (ja dałam orzechowe) warto sprobować. No i szybciutko się go robi. :razz: :shock: :grin: Tylko trzeba mieć wprawną rękę do przekrojenia blatów na pół, nigdy mi to nie wychodzi. :grin:
  9. Jola_A.

    Tort Międzynarodowy

    A oto tort, nieco zmodyfikowany, a mianowicie środkową warstwę stanowi ubita kremowka z drobno pokrojonymi wafelkami i czekoladą. 1/2 litra smietany kremowki 30% ubić , dodać cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru pudru, kilka kropli olejku śmietankowego, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku lyżkach gorącej wody, letnią dodać do śmietany, na końcu dodać 3 drobno pokrojone wafelki (smak dowolny) i pokrojoną czekoladę mleczną. Tort byl pieczony w formie prostokątnej o wymiarach 21x35
  10. Zawsze gdy ktos pyta ile sie cos piecze to odpowiadam ze ja piekę na wyczucie, bo piekarniki różnie pieką, ale placek serowy wg. mojego piekarnika trzeba piec dobrą godzine, w temp. 180stopni. A jesli chodzi o spirytus to ja wlewam dwie zakrętki.
  11. Jola_A.

    Makowiec Wielosmakowy

    Myślę, ze jest tutaj na forum duzo przepisow godnych odswierzenia. Przed swietami wiele napewno zostanie odswierzonych. Czasami nazwa ciasta nie budzi zainteresowania, ale samo ciasto jest super i wystarczy wstawic zdjecie aby innych zainteresowac. Pozdrawiam. Jola.
  12. Jola_A.

    Wedel

    Ina , ja posiadam wszystkie 3 ksiazki siostry Anastazji. Niektore przepisy z nich wyprobowalam, i udały się, zawsze jak czytam dany przepis to patrze na składniki i wzrokowo oceniam czy z tego moze cos wyjsc czy nie. W niektorych przepisach proporcje sa dziwne , wiec takiego ciasta nie piekę. Tak sobie myślę, ze czasami to poprostu są błędy w druku. Podam przykład: w cieście Ślimak są podane proporcje na trzy rolady - 3 rolady z tylko trzech jajek, chyba raczej jest to rzeczą niemozliwą z trzech jajek upiec trzy rolady w dużych blaszkach, bo te przepisy są podawane na duże formy. Ale mimo wszystko większość przepisów jest godna polecenia. Zresztą niektóre z nich są popularne i niejedna osoba je miała zanim wyszła ta książka, także nie do końca te przepisy są przepisami siostry Anastazji. Pozdrawiam. Jola.
  13. Jola_A.

    Makowiec Wielosmakowy

    To piekłaś i nawet nie sprobujesz?? No wiesz co, żałuj. :razz:
  14. Jola_A.

    Milky Way

    Tak , masa dobrze sie trzyma i ciasto dobrze sie kroi. Na stronie głównej w kategorii "ciasta"jest zdjęcie. Pozdrawiam.
  15. Mialam na mysli te nasze zwykle kasztany ktore rosna u nas przy chodnikach lub w parkach.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.