Skocz do zawartości

Żeberka w miodzie


asienka77

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mąż uwielbia żeberka,a ten przepis wyszperałam kilka tygoni temu w o2.Przypadł do gustu wszystkim domownikom,a małżonek stwierdził,że mógłby takie jeść przynajmniej raz w tygodniu,dlatego polecam wszystkim miłośnikom żeberek :D . Składniki: - 1 kg żeberek, - sól, - pieprz, - olej. Sos: - 2 duże cebule, - 5 ząbków czosnku, - pół słoiczka przecieru pomidorowego, - 4 łyżki miodu, - pół szklanki octu, - sól, - pieprz, - bazylia, - majeranek. Jak przyrządzić? Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) P.S. Proszę się zrażań "zapachem" octu w trakcie smażenia, dodatkowo piecze w oczy,ale to przejściowe,w samej potrawie octu nie czuć :D . Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na kg żeberek na pewno nie za dużo.Tylko trzeba rzeczywiście dusic 15 minut na patelni,to on wyparowuje.A pozniej koniecznie piec w naczyniu z pokrywką. Robiłam już to kilka razy i nie czuć octem.Bardziej miód.Nie wszystkim jednak wszystko smakuje. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 2 lata później...
  • 11 miesięcy temu...

znam ten przepis z czarnej oliwki, jest swietny, tylko nie radze dawac takiej ilosci octu bo podczas robienia sosu nie dosc ze bedzie nim smierdzialo to w dodatku wydaje mi sie ze w smaku tez by bylo go za duzo, dalam jedna lyzke, wyszly rewelacyjne, polecam wszystkim bo pychota

post-11358-1281886743,1092_thumb.jpg

post-11358-1281886759,4055_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.