ulinek77 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Ciasto Toffi 2-3 paczki krakersów/ w zależności od wielkości blachy / 1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego 1 litr śmietany kremówki, np. 36% Masa budyniowa 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 1 szklanka mąki krupczatki Do 1 szklanki mleka dodać jajka i krupczatkę dokładnie zmiksować. Ugotować resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym potem wlać masę jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotować mleko skondensowane przez około 2,5 godziny na małym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Na blachę układać pierwszą warstwę krakersów i wylać pół puszki mleka skondensowanego. Potem znów krakersy i warstwa masy budyniowej, krakersy i pół puszki mleka skondensowanego, krakersy i bita śmietana na koniec. Wierzch ciasta udekorować kakao. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam! Robiłam przed świętami podobne ciacho tylko w moim przepisie było 6 paczek herbatników i 1 paczka krakersów. Masę budyniową gotowałam tak: Masło z około 1/2 l meka gotowałam. Żółtka ucierałam zcukrem pudrem ( 1/2 szklanki ) dodawałam mąkę i resztę mleka. Do utartej masy jajecznej dolewałam mleko z masłem ( NIE ODWROTNIE ) i gotowałam mieszając aż osiągnie gęstość budyniu. Na wyłożonej folią blasze wykładałam warstwy: herbatniki przestudzony budyń herbatniki- przygnieść karmel krakersy bita śmietana tarta czekolada Polecam ciacho wyśmienite :razz: Najlepsze na drugi dzień jak zmięknie ( nasiąknie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Katarzynko ja robiłam ciasto zbliżone do twojej wersji,tylko na spód dałam cienki biszkopt i na to masa budyniowa,dalej herbatniki i tak jak u ciebie.POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagatu Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 To specjalność mojej siostry, bo nie wymaga pieczenia w piekarniku. Ciasto jest pychaaa :razz: Nawet tym którzy nie bardzo lubią takie słodkie wypieki bardzo smakuje, bo krakersy "zżerają" ogromną słodycz karmelu. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 To ciasto również gościło na stole urodzinowym mojego dziecka moje spostrzeżenia są takie masa budyniowa z litra mleka rozciapuje herbatniki które nie mogą jej unieść myślę że z pół litra mleka w zupełności wystarczy na wierzch uzyłam masy z przepisu Karolki "mój trzybit" jest bardzo dobra i tańsza od kremówki można ją stosować do wielu ciast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.