Skocz do zawartości

Cappuccino


Pola Połetek

Rekomendowane odpowiedzi

W oryginalnym przepisie nie smakowała mi masa, więc ją nieco zmieniłam. Po zmianach ciasto jest pyszne! Ciasto I 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dag mąki tortowej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku Masa 5 żółtek 1 łyżka maki zwykłej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino waniliowej w proszku 1 spory kieliszek winiaku Polewa: 1/3 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 15 dag cukru pudru Ciasto I: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier i ubijać aż do jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodać żółtka i jeszcze króciutko ubić. Wsypać mąkę przesianą z kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w 175 stopniach aż boki zaczną odstawać od brzegu formy. Wyłączyć temperaturę na zero, ale pozostawić termoobieg jeszcze przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić i następnego dnia przekroić jeden raz. Ciasto II Białka ubić, dodać cukier i ubić aż do jego rozpuszczenia. Wsypać kokos i proszek i wymieszać. Piec jak ciasto i przez około 25 minut. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąki i budyń i rozetrzeć. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę mleka (z tych dwóch szklanek). Kiedy masa będzie jednolita dodać 1/2 szklanki mleka i rozmieszać. Resztę mleka zagotować (najlepiej w garnku do gotowania mleka, wlać masę jajeczno-budyniową i zagotować aż budyń stanie się gęsty i jednolity. Wystudzić. Następnie utrzeć masło i po łyżce dodawać budyń, kawę w proszku i oczywiście winiak. Złożenie ciasta: jedną część ciasta ciemnego nasączyć zimną przegotowaną wodą z alkoholem (najlepiej winiakiem), wyłożyć połowę kremu, przykryć ciastem kokosowym, znowu krem i ciasto kakaowe. Wierzch również nasączyć wodą z np. winiakiem i polać polewą (dowolną). Jeśli to miałaby być ta, którą podałam to składniki należy zagotować przez jakieś 8 minut i gorącą polać ciasto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.