ina12 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Ciasto kruche: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 jajka 15 dag tłuszczu Powidła, 1,5 kg dowolnych owoców ( jabłka, śliwki, wiśnie) Wyrobić ciasto kruche, schłodzić przez pół godziny w lodówce, a następnie wylepić nim dużą blachę i podpiec około 7 minut. Podpieczony i ochłodzony spód posmarować dowolnym smakiem powideł i na to połozyc owoce. Ryż: 18 dag ryżu 10 dag cukru cukier waniliowy 3/4 litra mleka trochę cynamonu Do mleka wsypujemy cukier i cynamon. Gdy się zagotuje wsypujemy ryż. Chwilę gotujemy, letnim ryżem przykrywamy owoce. Polewa: 2 jajka 4 łyżki cukru pudru Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, następnie białka ubić na pianę i pod koniec wsypać 2 łyżki cukru pudru. Obydwie masy połączyć razem i wylać na ryż. Blachę z ciastem włozyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut. Koniecznie trzeba uważać aby placek mocno się nie przyrumienił. Ciasto to jest smaczne zarówno ciepłe jak i zimne. ina12 Cytuj
monilek26 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Po przeczytaniu przepisu, aż mi ślinka poleciała :-) Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.