Skocz do zawartości

Strucla śliwkowa


szylwus

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

25 dag mąki

5 dag masła

125 ml ciepłej wody

szczypta soli

1 łyżeczka oliwy

Nadzienie:

50 dag śliwek węgierek

30 dag chudego twarogu

3 jajka

1 łyżka cukru

cukier waniliowy

7 dag masła

10 dag herbatników

starta skórka cytrynowa

Wykonanie:

Mąkę zagnieśc z masłem,wodą i szczyptą soli.Wyrobić.Posmarować oliwą,przykryć i odstawić na 30 minut.Śliwki umyć, wydrylować, pokroić.Twaróg wymieszać z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, 2 dag masła i skórką cytrynową.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką ściereczce o wymiarach 30x0 cm(ciasto powinno byc tak cieniutkie,że wzorek na ściereczce powinien być przez nie widoczny).Resztę masła roztopić i posmarować nim ciasto.Posypać pokruszonymi herbatnikami,wyłożyć masę serową oraz pokrojone śliwki(najlepiej pokroić śliwkę na 8 części i tak postępować z innymi śliwkami), pozostawiając z każdej strony po 4 cm bez obłożenia.Zwinąć brzegi do środka, zrolować ciasto i ułożyć "szwem" do dołu na blasze wyłożonej pergaminem.Strucleę posmarować resztą masła i piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.