Skocz do zawartości

Sałatka Z Buraczków Na Zimę - Pycha


Gosia

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

6 kg.buraczków

9 dużych cebul

1 kg.papryki ( najlepiej czerwonej )

Buraczki ugotować ( na średnio miekko ) w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i paprykę pokroić w ćwierć talarki.

Zalewa:

1 szklanka octu 10 procentowego

2 szklanki wody

1,5 szklanki cukru

2 łyżki soli (ja używam kamiennej z Kłodawy )

pieprz ziarnisty i ziele angielskie według uznania

Zalewę gotować 10 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać cebulę i paprykę. Połączyć z buraczkami. Sałatkę nakładać do czystych słoiczków 2 cm.od górnej krawędzi. Do każdego słoiczka na wierzch wlać 1 łyżeczkę oliwy. Brzegi słoików przetrzeć; najlepiej papierowym ręcznikiem.

Zakręcać czystymi, wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować 20 minut,

tzn. włożyć do garnka z gorącą wodą (w garnku musi być ściereczka ) i po zagotowaniu trzymać na małym ogniu 20 minut. Wyciągnąć i postawić do góry dnem. Po wystudzeniu wynieść do spiżarni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.