Gosia Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2004 Składniki: 6 kg.buraczków 9 dużych cebul 1 kg.papryki ( najlepiej czerwonej ) Buraczki ugotować ( na średnio miekko ) w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i paprykę pokroić w ćwierć talarki. Zalewa: 1 szklanka octu 10 procentowego 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli (ja używam kamiennej z Kłodawy ) pieprz ziarnisty i ziele angielskie według uznania Zalewę gotować 10 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać cebulę i paprykę. Połączyć z buraczkami. Sałatkę nakładać do czystych słoiczków 2 cm.od górnej krawędzi. Do każdego słoiczka na wierzch wlać 1 łyżeczkę oliwy. Brzegi słoików przetrzeć; najlepiej papierowym ręcznikiem. Zakręcać czystymi, wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować 20 minut, tzn. włożyć do garnka z gorącą wodą (w garnku musi być ściereczka ) i po zagotowaniu trzymać na małym ogniu 20 minut. Wyciągnąć i postawić do góry dnem. Po wystudzeniu wynieść do spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.