Skocz do zawartości

Szukam Przepisu Na Drzem Ze śliwek


Kubasie

Rekomendowane odpowiedzi

2 kg śliwek węgierek 80-90 dag cukru Z śliwek usunąć pestki. Na płaskiej misce lub w płaskim szerokim garnku można zasypać połówki sliwek mniej więcej połową ilości cukru, pozostawic przykryte na kilka godzin. Drugi sposób: można część śliwek z bardzo małym dodatkiem wody rozgotować, włozyć resztę owoców , zagotować i wtedy dodać cukier. Jednym i drugim sposobem gotujac dzem należy często go mieszać, bo śliwki bardz łatwo się przypalają.Gotowac należy do ściemnienia i zagęstnienia masy do takiego stopnia, aby zrobiona łyżką bruzda nie zlewała się na powierzchni. Gotowy dżem nakładać do słoików i pasteryzować Dżem z renklod 2 kg. śliwek renklod 60-80 dag cukru Z śliwek usunąć pestki. Do garnka wlać bardzo małą ilość wody, włożyć śliwki i rozgotować. Mieszając, odparować mniej więcej 1/3 otrzymanej po rozgotowaniu miazgi, a następnie dodać cukier i ciągle mieszając, odpowiednio zagęścić. Ponakładać do słoików i pasteryzować. Są to wypróbowane przepisy przeze mnie, w przepisach nie mam żeby pasteryzować. Ja pasteryzuję zawsze dla pewności. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.