Solka Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Witam wszystkich! Chciałabym podzielić się przepisem na bardzo smaczny i łatwy do wylonania placek z owocami. Składniki: • 4 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 250g margaryny • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 jajek • 0,5kg truskawek lub innych owoców sezonowych Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do niej cukier, jajka i margarynę. Wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez ok. 20 min. Połowę masy wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na cieście ułożyć owoce, przykryć drugą warstwą masy. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. w temp. 200`C. Wartość energetyczna: 220 kcal/porcja Smacznego!!! :) Cytuj
Gość asiaa Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Hejka..ja dalam jedna szklanke cukru i jest tez super fajne. Ulatwilam sobie chyba, bo cale jajka ubilam z cukrem i dodawalam pozostale skladniki w tym rozpuszczona margaryne i oczywiscie owoce, u mnie byly sliwki. dzieki za fajny ,szybki i prosty przepis. Pozdrawiam Asia ;-) Cytuj
Solka Opublikowano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Tak naprawdę ilość dodanego cukru zależy od upodobań. Ja - podobnie jak Ty Asiu - wolę ciasta mniej słodkie, ale piekę je nie dla siebie lecz dla członków rodzinki (wszyscy lubią słodkie) :-D Osobiście staram się jeść jak najmniej słodyczy... :grin: Jeśli chodzi o kolejność dodawania składników, to jest całkowicie dowolna. To ciasto naprawdę zawsze się udaje! Ważne jest tylko, aby pamiętać o wcześniejszym wymieszanu proszku do pieczenia z mąką i dokładnym wyrobieniu przy pomocy miksera. Jeśli nie mamy czasu, to możemy nawet skrócić czas miksowania do 10 minut. Cieszę się, że ciasto smakowało ;-) POZDRAWIAM! Cytuj
dana2005 Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 ja tez piekę dość czesto takie ciasto (przepis jest na forum- całoroczne ciasto z owocami).Wg mojego przepisu cukru jest 1 szklanka, a margarynę zagotowuję i gorącą wlewam do ciasta. Wtedy jest wilgotne. A uzywam do tego ciasta różnych owoców. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.