Solka Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Czy mógłby ktoś podać przepis na niezawodny biszkopt? Wypróbowałam już wiele przepisów i żaden nie okazał się dobry. Albo ciasto opada po wyłączeniu piekarnika ( nie otwieram drzwiczek!!! ), albo jest gumowate i niesmaczne... Bardzo proszę o pomoc, bo jutro muszę upiec tort na ważną uroczystość :) Proszę o wyrozumiałość, gdyż dopiero uczę się gotować. Mam 19 lat, a kiedyś trzeba zacząć... :) Cytuj
Mila Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Ja zawsze piekę biszkopt według takiego oto sprawdzonego osobiście przepisu: Skład: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie trzebaczką lub łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (200 stopni C) Wydaje mi się że cały sekret polega na tym, żeby dobrze ubić jajka i nie wyjmować za wcześnie z piekarnika naszego biszkopta. Powodzenia! Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Mój przepis na biszkopt jest następujący: :) niski biszkopt (na który wykładam różne masy) 4 jajka 0,6 szklanki cukru (trochę więcej niż połowa szklanki) 0,6 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia :) wysoki biszkopt (do przekrojenia) 6 jajek 1 czubata szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę) Sposób przygotowania biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę (piana ma być tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry nogami, białka mają się jej trzymać). Dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać (masa powinna zwiększyć swoją objętość). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Powodzenia :) Cytuj
Solka Opublikowano 21 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Dziękuję za przepisy :grin: Może tym razem popiszę się wyśmienitym, wysokim tortem ;-) POZDRAWIAM!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.