Mila Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Przepis raczej powszechnie znany, ale jako że sezon śliwek trwa, może kogoś kto nie ma pomysłu na obiad zainspiruje ;-) Knedle to danie szybie, proste i bardzo smaczne. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami, na przyklad truskawkami. Skład: 2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 jajka mąka 1 kg śliwek Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mudurkach, ostudzić i obrać z łupinek, następnie udusić, dodać jajka, mąkę i wyrobić ciasto tak by nie kleiło się do rąk. Z ciasta formułujemy kulki wkładając w środek połówkę śliwki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy z cukrem, bułką przysmażoną na maśle lub śmietaną. Smacznego! Cytuj
Marra Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Hej, chyba zrobię je jutro :razz: Robię troszkę inaczej, bo wałkuję ciasto, wykrawam krążki i zaklejam w to śliwkę. W ten sposób jest łatwiej kiedy śliwki są mrożone :razz: tylko ciasto ma mieć grubość po rozwałkowaniu minimum 0,5cm. Ziemniaku gotuję bez mundurków ;) Naprawdę polecam. Mila my lubimy też ze śmietaną i cukrem. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Moja rodzinka uwielbia kluchy, dlatego też zarówno knedle jaki i kopytka robię bardzo często. Ja ziemniaki także gotuję bez mundurków, nie próbowałam jeszcze wałkować ciasta i wykrawać krążków, może to i dobry pomysł. Przygotowuję ciasto podobnie jak na kopytka, dzielę je na kawałki z których robię wałki, a następnie nacinam kawałki wielkości dostosowanej do gabarytu śliwki, czasami jest to połówka a czasami i dwie. To chyba też jest szybki sposób :razz: Pa, Ju. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.