Kate1122 Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 Biszkopt: 6 jaj, 0,75 szklanki maki tortowej, 0,75 szklanki cukru, cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka octu 2-3 łyżki kakao (tyle samo ująć z mąki) Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka z octem, a na końcu przesianą przez sito mąkę, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę. Upiec i wystudzić. Słonecznik: 30 dkg słonecznika łuskanego, 15 dkg masła, 7,5 dkg cukru, 3 łyżki mleka, 1 cukier waniliowy. Masło z mlekiem i cukrem rozpuścić w garnku, jak zacznie się gotować, dodać słonecznik. Smażyć mieszając około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudzić Krem: Puszkę mleka zagęszczonego słodzonego gotować 2-3 godziny. Po wystudzeniu wymieszać z 1 kostką masła ( ja daję ok. 3/4 kostki) oraz słonecznikiem. Gotowe ciasto (warstwy): Biszkopt Krem Petitki (herbatniki) moczone w wódce Polewa - stopić gorzką czekoladę z odrobiną mleka i rozsmarować na herbatnikach. Polewa nie może być gęsta i najlepiej użyć pędzelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 Robiłam kiedyś to cuuuudo !!! Nie dawałam jednak herbatników a słonecznik uprażyłam na suchej patelni na złoty kolor. Świetny smak ... POLECAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kate1122 Opublikowano 10 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Witam ;-) Jedyną wadą tego ciasta jest jego kaloryczność, a herbatniki moczone w alkoholu zdecydowanie przełamują jego dość słodki smak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2006 Kate zgadzam się z Tobą w 100%. To ciasto jest bardzo kaloryczne ... w weekend wypróbuję z herbatnikami ... Pozdrawiam cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.