Gość Chaciska Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Na biszkopt 5 jaj 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki (1/2 kartoflanki i 1/2 zwykłej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa 1 szkl. cukru 70 dkg. białego sera 1 kostka margaryny 5 jaj 1 cukier waniliowy 1/2 szkl.mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Ponadto 2 galaretki wiśniowe Przygotować biszkopt. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia rozetrzeć na talerzu najlepiej drewnianąłyżką. Białka ubić z cukrem, dodać do tego żółtka a na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach. A teraz co NAJWAŻNIEJSZE! Po wyjęciu z piekarnika całą blachę rzucić na ziemię (Oczywiście nie tak, aby placek z niej wyleciał) i zostawić tak aż troche przestygnie. Dzięki temu biszkopt nie usiądzie na srodku, bedzie bardzo pulchny i gruby. Margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Dodać zmielony ser, dobrze wymieszać i włożyć do garnka. Zagotować. Do gotującego sera wlać budyń z mlekiem, mieszać jeszcze chwilę, az masa zgęstnieje. 4/5 wyłożyć na przekrojony biszkopt, a resztę na wierzch. Włożyć do lodówki. Zalać wcześniej przygotowaną galaretką. Cytuj
dana2005 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 na forum jest mój podobny przepis (https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=565) tylko oblany polewą czkoladową. Muszę wypróbować z galaretką. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.