Gość Chaciska Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Na biszkopt 5 jaj 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki (1/2 kartoflanki i 1/2 zwykłej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa 1 szkl. cukru 70 dkg. białego sera 1 kostka margaryny 5 jaj 1 cukier waniliowy 1/2 szkl.mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Ponadto 2 galaretki wiśniowe Przygotować biszkopt. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia rozetrzeć na talerzu najlepiej drewnianąłyżką. Białka ubić z cukrem, dodać do tego żółtka a na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach. A teraz co NAJWAŻNIEJSZE! Po wyjęciu z piekarnika całą blachę rzucić na ziemię (Oczywiście nie tak, aby placek z niej wyleciał) i zostawić tak aż troche przestygnie. Dzięki temu biszkopt nie usiądzie na srodku, bedzie bardzo pulchny i gruby. Margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Dodać zmielony ser, dobrze wymieszać i włożyć do garnka. Zagotować. Do gotującego sera wlać budyń z mlekiem, mieszać jeszcze chwilę, az masa zgęstnieje. 4/5 wyłożyć na przekrojony biszkopt, a resztę na wierzch. Włożyć do lodówki. Zalać wcześniej przygotowaną galaretką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 na forum jest mój podobny przepis (https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=565) tylko oblany polewą czkoladową. Muszę wypróbować z galaretką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.