dana2005 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 chcę się podzielić przepisem na szybka , dietetyczną szarlotkę. Piekłam ją już kilka razy, nam smakuje, a przepis mam z "Babeczki". Ciasto: 1 jajko, 10 dag sera białego, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka - to wszystko ubijamy końcówką miksującą robota następnie dodajemy 20 dag mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę octu i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Obłożenie: 1 kg jabłek (najlepsze melerozy), 10 dag rodzynek, 10 dag cukru, cynamon, 15 dag orzechów , 2 łyżki masła, cukier waniliowy. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blachę (małą) wyłożoną natłuszczonym papierem. Na cieście wykładamy ostudzone jabłka, rozprażone z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Część jabłek powinna pozostać w całości. Na jabłka układamy szarpane kawałki ciasta(rozwałkowane) tak aby zachodziły na siebie. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Na jabłkach można rozłożyć pianę z białęk z kokosem. Moja inna wersja to jabłka uprażone z cukrem, cukrem wanilliowym, cymamonem i na koniec dodany kisiel cytrynowy a na to kruszonka. Cytuj
baśka96 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Dana, chcę wypróbować Twój Jabłecznik, tylko nie wiem czy na blaszkę wielkości 36- 20 cm powinnam wziąć podwójną czy potrójną ilość składników. Jak mała jest blaszka na której Ty pieczesz? Pozdrawiam Cytuj
dana2005 Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ja piekę w blaszce 24 x 36 cm i chcę dodać, jeżeli posypuję kruszonką to robię jedną porcję, jeżeli ma być przykryte tym ciastem - to z 1,5 porcji. Często robię z 3 porcji i zostaje na następny raz. Ciasto trzymam w lodówce w woreczku foliowym. Musisz wypróbować sama. Ja lubię jak jest dużo jabłuszek a mało ciasta. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
baśka96 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Dzięki Dana za odpowiedż i pozdrawiam. :roll: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.