kaya Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich odwiedzających forum! Wielokrotnie korzystałam z zamieszczonych tutaj przepisów. Większość z nich warta była wypróbowania i na stałe zagościła w moim domowym menu. Po raz pierwszy przedstawiam swoją propozycję kulinarną. Zachęcam do jej wykorzystania, bo rogaliki są całkiem niezłe. PYSZNE ROGALIKI Ciasto: 50 dag mąki, 1 kostka kasi (lub innej margaryny), 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 szk. kwaśnej śmietany, 1 opk. cukru waniliowego, 6 dag drożdży, szczypta soli. Nadzienie: mus jabłkowy (zdecydowanie odradzam dżem z innych owoców - podczas pieczenia wypływaze środka rogalika, przywiera do blachy i przypala się); budyń - wystarcza opakowanie na 3/4 litra mleka lub kawałki czekolady. Robocizna: 1. Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jako, żółtko cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko to dobrze wymieszać. Przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2. Mąkę posiekać z kasią. Dodać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. 3. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe kwadraty. Na każdy z nich nałożyć niewielka ilość musu lub budyniu bądż czekolady. Zawijać w rogaliki. 4. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Czas pieczenia wydłuża się nawet do 0,5 godziny. Jeżeli dysponujecie piekarnikiem z termoobiegiem, można zmniejszając temperaturę pieczenia włączyć termoobiego i skrócić oczekiwanie na konsumpcję. Żródło: książka kucharska Kasi. Przepis mogę Wam polecić z czystm sumieniem. Rogaliki napewno się udadzą. Serdeczne pozdrowienia! kaya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Dziękuję za przepis , ja robię bardzo podobne . Nadziewam je dżemem z agrestu własnej produkcji i wcale nie wypływa .POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaya Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Jeżeli spróbójesz wykorzystać dżemy z truskawek, pożeczek, śliwek bądż wiśni, dość powszechnie wykonywane na bazie żelfiksów dostępnych w sklepach w sezonie letnim będziesz bardzo zdziwiona. Zupełnie tak samo dzieje się z dżemami w słoiczkach kupionymi w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Ja również robię takie rogaliki .Są pyszne. Jako nadzienie zawsze daję marmaladę. Jak mam wolny czas to robię z potrójnej porcji i mrożę. Potem są super do kawusi. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.