Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2006 BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -6 łyżek cukru -5 dag pokrojonych orzechów włoskich -4 łyżki mąki krupczatki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka,mąkę z proszkiem,kakao i orzechy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. PLACEK KOKOSOWY -szklanka białek -3/4 szklanki cukru -10 dag wiórek kokosowych -1 szklanka suchego maku Białka ubić na sztywno,dodać cukier,kokos i mak. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 170C. KREM Zagotować 1/2 litra mleka z 1/2 szklanki cukru. 2 żółtka i 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobić w 1/2 szklanki mleka i dodać do wrzącego mleka.Jak ugotuje się budyń zdjąć z ognia i dodać 25 dag masła 82% tłuszczu lub 25 dag margaryny.Energicznie mieszać aż zrobi się ładny krem. PRZEŁOŻENIE Biszkopt orzechowy-1/2 ciepłego kremu-placek kokosowy- powidła śliwkowe-1/2 ciepłego kremu-okrągłe biszkopty. Zalać galaretką cytrynową lub pomarańczową. Ciasto jest pyszne ale niestety wymaga trochę wysiłku. Piekłam go już bardzo wiele razy i cieszyło się ogromnym powodzeniem. :oops: Wymiary blaszki tradycyjne. Mam nadzieje że ktoś upiecze to ciacho i da znać. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 ciasto jest rewelacyjne ,ja nigdy nie dawałam biszkoptów tylko polewałam na wierzchu polewą . Chętnie spróbuję taką wersję i dam znać po niedzieli jaksmakowało .POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wczoraj upiekłam to ciasto a dziś miałam gości,wszystkim smakowało i teraz juz wiem,że upiokę je znów na święta.A masę mieszałam mikserem,szybko i dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Cieszę się Terka że ciasto smakowało.Spróbuj " Ciasto z kokosową wkładką". Jest bardzo dobre.Pozdrawiam. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam ,będę za chwilę piekła twoje ciasto mam pytanie czy biszkopty czymś nasączyć,proszę o szybką odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Jolcia dziękuje za podpowiedz,na pewno sprobuje ciasta z wkładką kokosowa i myśle,że bedzie smakowało tak samo jak to. apsik,pewnie juz upiekłaś,ja proponowałabym nie nasączac biszkoptów,bo ciasto i tak jest wilgotne od masy,drzemu i galaretki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Biszkoptów nie nasączam.Nie mogłam szybciej odpowiedzeć bo jestem w pracy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Dziękuję za radę właśnie nie nasączyłam i ciasto jest pyszne,bo ukroiłam kawałeczek.Czekam na inne przepisy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Apsik już trochę przepisów umieściłam na forum,więc możesz spróbować.Wszystkie są sprawdzone i zawsze wychodzą.Pozdrawiam. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Właśnie robiłam ciacho i mogę wkleić zdjęcie. Oto one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Jolciu piękny kawałek ciasta :-) Przepis już skopiowałam, na pewno wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.