Skocz do zawartości

Makownik W Cieście Biszkoptowym


ali

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto

3 jaja

12 dkg cukru pudru

15 dkg tłuszczu

9 dkg mąki pszennej

9 dkg mąki ziemniaczanej

1 dkg proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Mak

2 jaja

15 dkg maku

15 dkg cukru pudru

1 dkg tartej bułki cukier waniliowy

olejek rumowy lub migdałowy

można dodać 1-2 łyżki kakao lub miodu

Ciasto:

Tłuszcz i cukier utrzeć, dodając po 1 całym jajku. Utartą masę połączyć z mąką i proszkiem - lekko wymieszać.

Mak:

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Bułkę tartą przesiać. Białka ubić na sztywno. Mak sparzyć, zemleć, połączyć z żółtkami, pianą i bułką - lekko wymieszać.

Ciasto wylać do wąskiej blaszki, a na to wzdłuż blaszki /przez środek/ mak.

Piec ok. 45 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.