Skocz do zawartości

Torcik Makowy


Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 jajka 20 g migdałów - drobno posiekanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do posmarowania tortownicy Masa I 300 ml kremówki 1 szklanka sparzonego, zmielonego maku 5 dag rodzynków 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny 3 pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki Masa II - na wierzch i boki 200 ml kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny Syrop do nasączania: 1/3 szklanka wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyzka miodu Wszystkie składniki zagotować i ostudzić Posypka krokant na boki i owoce do dekoracji Białka ubić na sztywna pianę, nadal ubijając dodać cukier, żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą, proszek do pieczenia i migdały, delikatnie wymieszać. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika piekac w temp. 160 -180*C. Po wyjęciu studzimy. I masa - Żelatynę namoczyć w 60 ml zimnej, przegotowanej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki, mak i podgrzaną do rozpuszczenia żelatynę i dobrze połączyć. Biszkopt przekroić na połowę, nasączyć syropem. Nałożyć masę i ułożyć pokrojone pomarańcze. Przykryć drugą częścią przekrojonego biszkoptu i wstawić do lodówki do stężenia. II masa - przygotować żelatynę w ten sam sposób jak przy masie I, smietanę ubić z cukrem dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Śmietana wysmarować boki tortu, a pozostałą wysmarować wierzch. Boki obsypać krokantem, a wierzch udekorować można cząsteczkami pomarańczy, winogronem albo innymi mniejszymi owocami.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Halinko bardzo ciekawe połączenie kremówka z makiem jeszcze tak nie próbowałam :P zapowiada się smakowicie muszę wypróbowac Pozdrawiam już mam tyle super przepisów że robię po dwa ciasta w tygodniu :lol: dobrze że mam takich smakoszy że mogę się wykazac

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.