anka76 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Kasetowca można zrobić jako ciacho na dużej blasze albo jako tort-efekt jest taki sam ciasto znika w oka mgnieniu.Krem jest dośc trudny do wykonania i pracochłonny i czasochłonny ale wierzcie mi -WARTO!!! PRZEPIS pieczemy biszkopt cienki z 3 jaj ,1/4 szk.mąki,1/2 szk.cukru,1 c.waniliowy,1/2 szk.kartoflanki,1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić białka,dodać żółtka,obie maki,proszek i delikatnie wymieszac.Pieć ok.15 minj w 180 st.C KREM 9 jaj 2 szk. cukru 2 szk. mleka 3 cukry waniliowe wszystkie produkty wkładamy do garnka lub metalowej miski i ubijamy na parze az zgęstnieje .studzimy cały czas ubijając.Dodajemy 1/2 KG MASŁA o temp. pokojowej ,bardzo powoli i ubijamy na bardzo wysokich obrotach .masło musi dokładnie połączyć sie z masą jajeczna inaczej sie zwarzy. Dzielimy na dwie części ,o jednej dodajemy rodzynki sparzone i ostudzone,do drugiej dwie łyżki kakao ,kawałki czekolady i orzechy dozdrobnione.układmy na biszkopcie najpierw ciemna masę potem jasna. RADY!!! - jeśli krem sie zwarzy kupujemy kremy w proszku do tortów odpowiednio po dwa opakowania śmietankowego i czekoladowego-ja kupowałam Gellwe,kremu wychodzi więcej ale jest tak samo dobry - do kremu można dodać bardzo powoli alkohol-1/2szk. spirytusu,krem jest jeszcze lepszy ale juz nie dla dzieci takie ciasto-ja zawsze robie dla dorosłych kasetowca z alkoholem a dla dzieci inne ciasto - na biszkopt można położyć namoczone wcześniej ok dwóch dni wydrylowane wisnie czekam na wasze opinie.życzę smacznego!!! RADA DO CIACHA!!!! jeszcze jedna pomocna uwaga -otóz to co ubija sie na parze jest gotowe do zdjecia kiedy idzie pisac ,tzn podnosimy trzepaczke do góry i jeśli tym co zlatuje idzie pisac esy floresy na wierzchu ubijanego czas przejśc do studzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anka2481 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2006 Wydaje mi się że 1/2 kg masła to jest zdecydowanie za dużo do kremu.Nie starczyłoby do kremu pół kostki masła?musi być 1/2kg?Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.