Basia K Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Podaję przepis mojej koleżanki z innego forum :lol: • pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe) • 4-5 niedużych ziemniaków • 2 cebule • 4 średnie pieczarki • 3 ząbki czosnku • jajko , bułka tarta • po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół • sól , pieprz Etapy przygotowania 1. Zakładam że mięso jest juz zmielone Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody) 3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki. 4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty. Ja zrobiłam do tego gęsty sos pieczarkowy z duuużą ilością zielonej pietruszki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 A oto przepis na KARBONATKI, czyli kotleciki z mięsa mielonego i sera - 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe) - 10 dag białego sera ( najlepiej trochę podsuszonego) - 1 jajko - garść siekanej zieleniny - sól - pieprz - starta gałka muszkatołowa - ewentualnie bułka tarta - tłuszcz do smażenia 1. Ser biały zmielić. Wymieszać z mięsem i jajkiem oraz siekaną zieleniną, doprawić do smaku ( gdyby masa okazałaby się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej). 2. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. :lol: :lol: :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Oczywiście Basiu postaram się przygotować kotleciki według Twojego przepisu. Ciekawi mnie, jak smakują. Mam pytanie: z czym je podawać ? Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 11 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witaj Reniu! Polewasz je sosem,jaki lubisz-ja robiłam wspomniany pieczarkowy,koleżanka,od której mam przepis poleca czosnkowo-jogurtowy,a do tego wieeelka micha surówki (np.z kapusty pekińskiej) :lol: Danie smaczne i sycące,choć ja już muszę zwiększać proporcje-naprawdę tak mojej rodzince smakują Pozdrawiam Cię-napisz,jak wypróbujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Dziękuję Basiu! Już wydrukowałam przepis. Przy najbliższej okazji je wykonam a wtedy dam znać, jak smakowały. Papatki :lol: :lol: :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 1 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Z sosem pieczarkowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.