Skocz do zawartości

Kotleciki Mielone Inaczej


Basia K

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis mojej koleżanki z innego forum :lol: • pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe) • 4-5 niedużych ziemniaków • 2 cebule • 4 średnie pieczarki • 3 ząbki czosnku • jajko , bułka tarta • po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół • sól , pieprz Etapy przygotowania 1. Zakładam że mięso jest juz zmielone Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody) 3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki. 4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty. Ja zrobiłam do tego gęsty sos pieczarkowy z duuużą ilością zielonej pietruszki :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A oto przepis na KARBONATKI, czyli kotleciki z mięsa mielonego i sera - 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe) - 10 dag białego sera ( najlepiej trochę podsuszonego) - 1 jajko - garść siekanej zieleniny - sól - pieprz - starta gałka muszkatołowa - ewentualnie bułka tarta - tłuszcz do smażenia 1. Ser biały zmielić. Wymieszać z mięsem i jajkiem oraz siekaną zieleniną, doprawić do smaku ( gdyby masa okazałaby się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej). 2. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. :lol: :lol: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Reniu! Polewasz je sosem,jaki lubisz-ja robiłam wspomniany pieczarkowy,koleżanka,od której mam przepis poleca czosnkowo-jogurtowy,a do tego wieeelka micha surówki (np.z kapusty pekińskiej) :lol: Danie smaczne i sycące,choć ja już muszę zwiększać proporcje-naprawdę tak mojej rodzince smakują Pozdrawiam Cię-napisz,jak wypróbujesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.