Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
behatka

Schab Pod Beszamelem

Rekomendowane odpowiedzi

2 godz. wcześniej naszpikować kawałek schabu czosnkiem ( 5-6 ząbków) i dobrze nasolić, potem zalać w naczyniu żaroodpornym goracym mlekiem, tak aby czubek wystawał. Piec w gorącym piekarniku pod przykryciem ok. 2 godz. Schab wystudzić, wyjąć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Do rozpuszczonych 2-3 łyżek masła dodac 2-3 łyżki mąki i zasmażyć ( na biało), Do mleka(tego z gotowanego schabu) wbić 2 żółtka, wlać ok. 0,5 szkl. śmietany, wymieszać. Do tego zetrzeć na drobnej tarce15-20 dag sera żółtego (najlepiej gouda). Rozprowadzić zasmażkę tym sosem, posolić, popieprzyć. Pieczarki usmażyć w plasterkach (bez cebuli).W żaroodpornym naczyniu układać przekładane pieczrkami plastry schabu, zalać sosem, na wierzch zetrzeć ser na grubej tarce. Na koniec posypać natką pietruszki.Zapiekać około 20-30 minut w piekarniku. Danie jest super, zwłaszcza na imprezy bo można przygotować wcześniej i później tylko zapiec.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witaj na forum. Zaciekawił mnie ten przepis, robię podobny schabik. Nacieram czosnkiem i gałką muszkatołową, opiekam na patelni i póżniej gotuję w mleku z pietruszką na wolnym ogniu. Kroję w plastry i robię sosik z tego mleka. Mięsko jest soczyste i delikatne. Twój przepis wydaje mi sie ciekawszy. Jak wypróbuję to napiszę, czy smakowało. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.