renigliwice Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Składniki: - 6 parówek albo 1/4 pieczonego kurczaka lub kawałek pieczonego indyka - 2 cebule - 25dkg pieczarek - 1-2 ogórki kiszone - 1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie - pół szklanki gęstej śmietany - 1 łyżeczka mąki pszennej - pół szklanki oliwy - vegeta - sól - garść siekanej zieleniny Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Dodać odcedzone z zalewy i rozgniecione lub zmiksowane pomidory oraz połowę zieleniny i szczyptę vegety, zagotować na małym ogniu, stale mieszając. 3. pieczarki pokroić w dość grube plasterki, obrane parówki pokroić w talarki, ogórki obrać i pokroić w kostkę. 4. Dodać do pomidorów i dusić na maleńkim ogniu, często mieszając, aż straci zapach surowizny ( około 20-30 minut). 5. Smietanę lekko ubić z mąką, dodać do sosu i chwilę podgrzewać, mieszając, tak aby sos zgęstniał ( nie należy dopuścić do zagotowania). Doprawić. Przed podaniem posypać resztą siekanej zieleniny. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa, jednak dobrym uzupełnieniem może być też ryż lub kasza na sypko. PYSZNE! Gościom bardzo smakowała ta potrawa. :D :lol: :lol: :lol: - - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Jakie to są pomidory w zalewie ? A może byc przecier pomidorowy.Czy to jest to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 prawie to samo a prawie robie dużą różnicę, chodzi o całe pomidory(bez skórki) w puszcze w zalewie=sosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witaj Minek ! takie pomidory bez skórki w zalewie ( w puszce) można dostać np. w Biedronce, Lidlu czy w hipermarketach. Pozdrawiam. Renata :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.