monia79 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów 1 opakowanie rodzynek po łyżeczce sody i proszku do pieczenia 1/2 margaryny( ja używam kasi) 6 średnich jabłek pokrojonych w kostkę 3 jaja 1/2 szklanki wiórek kokosowych polewa czekoladowa Jaja ubić z cukrem tak, jak na kogel mogel. Makę przesiać przez sitko nastepnie wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Rozpuścić margarynę i wystudzić. Do utartych z cukrem jajek dodawć stopniowo po łyżce stopionej margaryny i łyżce mąki. Energicznie ucierać masę. Pod koniec do przygotowanej masy dorzucić rozdrobnione orzechy(zostawic troszke do posypania wierzchu) i rodzynki. Na samym końcu dodać jabłka i delikatnie wymieszać całość. Ciasto będzie bardzo gęste ale takie właśnie wychodzi. Ciasto przełożyc do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą formy i piec 50 minut w temp. 180C. Po wystudzeniu polać ciasto polewą i posypać wiórkami i orzechami. :) Cytuj
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 ZNAM TEN PLACEK-JA MAM GO POD NAZWĄ PLACEK WŁOSKI /tyle że bez margaryny /,ŁATWY I SMACZNY. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.