amelia1 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Przeglądałam wszystkie przepisy na Orzechowce i stwierdziłam, że takiego jeszcze nie mamy( chyba, że źle przeczytałam). Przepis mam do teściowej, zawsze pieczemy to ciasto na święta i wszelakie uroczystości. Może Wam się spodoba. Składniki: ciasto: 3 szkl. mąki 20 dkg cukru 1/2 kostki margaryny lub masła 2 jajka 2-3 łyż. miodu 2 łyż. sody 2 łyż. mleka krem: 0,5 litra mleka 1/2 szkl.cukru 2 łyż. mąki ziemniaczanej 2 łyż. mąki pszennej olejek zapachowy kostka masła orzechy: 25 dkg orzechów włoskich posiekanych 2 łyż. miodu 10dkg masła 2 łyż. wody poncz:wymieszać trochę wody z sokiem z cytryny ponadto dżem wiśniowy lub śliwkowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(sodę rozpuścić w mleku i dopiero dodać do reszty składników). Podzielić na 3 części(placki). 2 części upiec w tem. 190st. przez 15 min. Po upieczeniu nasączyć ponczem. Wszystkie składniki na krem oprócz masła ugotować( zrobić budyń). Ostudzić, zmiksować z masłem. Orzechy, miód, wodę i masło gotować przez 20 minut, po czym nałożyć na ostatni placek i upiec ostatnią 3 część ciasta. Na pierwszy placek wykładamy dżem, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy krem i przykrywamy trzecim plackiem(tym z orzechami). Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową i lekko przyduszamy np. deseczką i zostawiamy na 2 godziny, potem zdejmujemy deseczkę. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Pozdrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.