amelia1 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Przeglądałam wszystkie przepisy na Orzechowce i stwierdziłam, że takiego jeszcze nie mamy( chyba, że źle przeczytałam). Przepis mam do teściowej, zawsze pieczemy to ciasto na święta i wszelakie uroczystości. Może Wam się spodoba. Składniki: ciasto: 3 szkl. mąki 20 dkg cukru 1/2 kostki margaryny lub masła 2 jajka 2-3 łyż. miodu 2 łyż. sody 2 łyż. mleka krem: 0,5 litra mleka 1/2 szkl.cukru 2 łyż. mąki ziemniaczanej 2 łyż. mąki pszennej olejek zapachowy kostka masła orzechy: 25 dkg orzechów włoskich posiekanych 2 łyż. miodu 10dkg masła 2 łyż. wody poncz:wymieszać trochę wody z sokiem z cytryny ponadto dżem wiśniowy lub śliwkowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(sodę rozpuścić w mleku i dopiero dodać do reszty składników). Podzielić na 3 części(placki). 2 części upiec w tem. 190st. przez 15 min. Po upieczeniu nasączyć ponczem. Wszystkie składniki na krem oprócz masła ugotować( zrobić budyń). Ostudzić, zmiksować z masłem. Orzechy, miód, wodę i masło gotować przez 20 minut, po czym nałożyć na ostatni placek i upiec ostatnią 3 część ciasta. Na pierwszy placek wykładamy dżem, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy krem i przykrywamy trzecim plackiem(tym z orzechami). Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową i lekko przyduszamy np. deseczką i zostawiamy na 2 godziny, potem zdejmujemy deseczkę. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Pozdrawiam Amelia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi