Skocz do zawartości

Pijak


Justyna.K

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy przepis zamieszczony tutaj ale wypróbowany już 3 razy (za każdym razem coraz lepszy ponoć)

PIJAK wg siostry Anastazji

Przepis pochodzi z książki ''103 ciasta siostry Anastazji''

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki suchego maku

Wykonanie:

1.Białka ubić z cukrem.

2.Dodać żółtka,mąkę z proszkiem i makiem.

3.Piec w temp.160 stopni przez 30-45 minut.

Składniki na masę budyniową:

1/2 litra mleka

2 budynie śmietankowe

1 kostka margaryny (ja dałam kasię)

Wykonanie:

1.Na mleku ugotować budyń z cukrem do smaku.

2.Margarynę utrzeć , dodając przestudzony budyń.

PRZEŁOŻENIE PLACKA:

BISZKOPT

MASA BUDYNIOWA

HERBATNIKI MOCZONE W WÓDCE LUB SPIRYTUSIE

POLEWA: KOSTKA MARGARYNY,1 SZKL.CUKRU, 3 ŁYŻKI WODY I KAKAO.wSZYSTKO ZAGOTOWAĆ!

WIÓRKI KOKOSOWE LUB KOLOROWA POSYPKA

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Justyna! Ja również na forum jestem od niedawna. ijaka piekę szęsto ale z innego przepisu, również jest pyszny i szybko znika. Ciasto - biszkopt z 5 jajek Masa: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudar 2 żółtka 2 serki homogenizowane( najlepiej naturalne, jeśli waniliowe to wtedy mniej cukru)- odcedzić z wody na gęstym sitku Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, powoli dodawać serek. Na biszkopt dać masę, a na nią biszkopty okrągłe maczane w alkoholu, na koniec polewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam jeszcze inny przepis na krem do PIJAKA: 10dkg rodzynek zalać wódką 0.5szkl cukru 0.5szkl mleka 2 kostki masla 0.5szkl wody 2 żółtka 6 łyżek kakao 1 łyżka namoczonej żelatyny Mleko zagotować z kakao-ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać masło i mleko. Żelatynę zagotować z wodą i wlać do kremu,dodać odsączone rodzynki. Masą przełożyc biszkopt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.