Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Jabłecznik na drożdżowym z cukrem cynamonowym Składniki: :grin: 50 g drożdży :grin: 500g mąki :grin: 1 jajko :grin: 100g cukru :) 125 g margaryny rozpuszczonej :grin: szczypta soli :grin: 1 szklanka ciepłego mleka Sposób wykonania: Z podanych składników zrobić ciasto drożdżowe tzn drożdże pokruszyć dodać trochę cukru zalać ciepłym mlekiem pozostawić aż wyrosną trochę.Później dodać resztę składników i zarobić ciasto (ja zarabiam łyżką drewnianą).Pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut. W tym czasie przygotować jabłka 1,5 kg jabłek obrać, pokroić w większą kostkę. Ciasto podzielić na pół.Połowę rozwałkować na blasze na to dać jablka posypać cukrem cynamonowym(jak kto nie ma to cukier+cynamon) zalać 100 g margaryny rozpuszczonej, posypać rodzynkami. Na owocach ułożyć kratkę zrobioną z drugiej połowy ciasta i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni 20 minut później wysunąć blachę z piekarnika i zalać taką polewą 1 jajko + 1/3 szkl.mleka+2 łyżki cukru.(rozmieszane widelcem) Piec jeszcze ze 30 minut. POLECAM CIASTO SMACZNE :grin: moje uwagi: nie polecam pieczenia na papierze tego ciasta, lepiej na blasze wysmarowanej margaryną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Kochana JUSTYNKO czy jabłka mogą być smażone ze słoika ,bo mam ich całe mnóstwo.Ciasto zapowiada się smaczniutko i jak pięknie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 apsika masz je potarte, w kawałkach czy taką masę???Szczerze dziś pierwszy raz upiekłam to ciasto i wydaje mi się że jakbym dała właśnie potarte jabłka to by mogły pouciekać więc chyba lepiej je pokroić w kostkę. Ale zrobisz jak będziesz chciała kto nie próbuje ten nie wie.Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Bardzo smakowice wygląda Twoje ciasto, Justynko! Dziękuję za przepis i dołączone zdjęcia. Podziałały na moją wyobrażnię. Pozdrawiam. Renata :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margo Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 :roll: Wyprobowalam ciasto , jest bardzo smaczne i ciekawie wyglada , naprawde warto go upiec :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.