renigliwice Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 * 40 dag kaszy gryczanej ( 4 torebki ) * 10 dag masła lub margaryny * 10 dag mąki * 4 jajka * grzybowa kostka rosołowa * garść siekanej zieleniny * sól, pieprz * olej do smażenia 1. Kaszę ugotować w rosole z kostki, odcedzić. 2. Ugotowaną, ostudzoną kaszę zemleć w maszynce. dodać stopione masło, żółtka, sól, mąkę oraz zieleninę. 3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z kaszą. 4. Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć jak placki ziemniaczane z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu albo z sosem grzybowym i z pikantnymi surówkami. Do masy gryczanej można także dodać mielone mięso indycze lub usmażone pieczarki. Wyśmienite! Polecam gorąco! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elunia.o Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Faktycznie wyśmienite!! Dla mnie i mojej rodziny rewelacja.Robię je bardzo często z kupnym sosem borowikowym. Dziwię się, że przeszły bez komentarza.Daję 5 i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 OOO... jaki świetny przepis ;) Ja lubię wszelkie placki więc na pewno i te wypróbuję.. tylko.. dopiero jak się zaopatrzę w maszynkę do mielenia mięsa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Dziękuję Eluniu za ocenę i za to, że przypomniaś ten przepis. Nam również one bardzo smakują.Może ktoś również je wykona. Kinga- kupuj szybko tę maszynkę, bo warto. Pozdrawiam Was serdecznie. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.