Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pieke chleb raz na 2 tygodnie.Zrobilabym na zakwasie, ale zeby kupic gotowy.Nie wiem gdzie i dlatego robie na drozdzach,a moze podpowiedz, gdzie kupic?Bede wdzieczna.Dziekuje

Gotowy zakwas widziałam na Allegro. Spróbuj poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woda 240ml

masło 15 dag

1 jajko

sól 1 łyzeczka

cukier 1 łyzeczka

drożdze 1 łyżeczka

mąkatypu 550 450g

wczoraj upieklismy chlebek 1500 gr czyli podwójne proporcje i wyszed taki: mniammmmmmmmmmmm!:D

ps dorzucilam troche pestek dyni. program podstawowy, skórka średnia

Gratuluję, że w końcu się udało !!! Piękny chlebek Ci wyszedł :D Zawsze najprościej jest zaczyna od zwykłego białego chlebka, potem z czasem sama zaczniesz kombinować z przepisami !

Zapomniałam, zawsze próżę wszystkie ziarna, które dodaję do chleba, na suchej patelni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pieknie Ci wyrósł ! Nie piekłam nigdy chleba z ziemniakami... A ja jest różnica w smaku ? Pewnie jest bardziej wilgotny ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W smaku jest tak jak piszesz wilgotny i z tego co czytałam to dłużej może leżeć ( trzyma świeżość ) tylko ja tego nie sprawdzę bo już go prawie nie ma :shock: Gdzieś widziałam przepis na płatkach ziemniaczanych ( nie zostało mi ziemniaków z obiadu ;) ) jak znajdę i wypróbuję to się pochwalę :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję że to to samo ? Znalazłam przepis, ale jest na zakwasie ;) więc albo znajdę inny, albo będzie musiał poczekać na zakwas :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Myszka426

No niestety maka zytnia to calkiem co innego niz otreby zytnie.Dlatego wlasnie prawdopodobnie nie wyszlo.A przepis skad mialas? z Ksiazeczki dolaczonej do automatu? Zawsze trzeba pamietac o tym,ze ciasto ma utworzyc na mieszadle miekka i elastyczna kule,a nie rozmazane mazidlo.Zalezy to np. od maki.Stosujac sie wiec do przepisu trzeba uwaznie patrzyc przy mieszaniu i w razie czego bez problemu dodac 1-2 lyzki maki wiecej,lub gdy ciasto jest zbyt suche - troszke plynu.Wierzch ciasta radze smarowac tez roztrzepanym jajkiem,wtedy bedzie ladnie przyrumieniony.

Witam jestem tu świeża, mam pytanie czy mąke żytnią typu 540. moge zamienić na typ 2000. Ponieważ mój mąż jest cukrzykiem i tylko wyroby z mąki z pełnego przemiału moge w kuchni używać. Nic się nie stanie? Pomóżcie prosze może macie jakieś przepisy na chleb jakiś ciekawy tylko bez użycia cukru. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekę w automacie ale troche inaczej.Nie ważę mąki i nie mierzę płynów.Chleby mieszane na zakwasie.1 zakwas + maka żytnia program drugi.Start ok5min.Wyłanczam stop.Po kilku godzinach/automat trochę podgrzeje zaczyn/ dosypuje mąki pszennej i żytniej żeby było około pół na pół.Dodaje płyny może byc sama woda troche cukru i soli do smaku.Włanczam w dalszym ciągu na programie drugim automat i tak reguluje mąką i wodą aby wyszło gęste ciasto naleśnikowe.Mieszam max 20 min/najczęsciej ok10/.Wyłanczam znów przyciskiem stop.Zmieniam program na 8/samo pieczenie/ ustawiam kolor skórki i czekam tak długo aż powiekszy swoją objętość dwukrotnie/u mnie max 2 godz/.Naciskam po tym czasie start i jest to w zasadzie wszystko.Gdy nam się narobi wiecej ciasta i wyrośnie pełny pojemnik można dołozyć z 10 min pieczenia i zatrzymać przyciskiem stop.Proszę eksperymentować proporcjami mąki płynami i trzymać się tych zasad.Mi się udaje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam Was zastanawiam sie nad kupnem automatu do wypiekania chleba ale zastanawia mnie kilka rzeczy Ile kosztuje taki chlebek upieczony w wypiekaczu mniej wiecej oczywiscie. moze ktos z Was juz cos takiego liczyl Czy wychodzi taniej od sklepowego czy drozej? Jakiej wielkosci jest ten chleb? Tak dla porownania do zwyklego bialego chleba ( taki zwykly bialy ma chyba 750 g tak?) Czy taniej jest piec samemu mieszajac skladniki czy moze z gotowych mieszanek? jesli samemu to jaki przepis na poczatek zeby chelb sie udal na pewno? jesli znacie odpowiedzi to prosze napiszcie mi musze szybko podjac decyzje czy chce cos takiego czy jednak lepiej zrezygnowac, bo cena bochenka bedzie wynosic 5 zl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpisałam ci na pocztę :-D

dzieki wilekie za wszytskie odpowiedzi :*

zamowilismy zelmer 43z010 ma mala moc 450W, ale mam nadzieje, ze wystarczy

no i teraz czekam z niezierpliowascia, a maz zyje juz chlebem, bo codziennie cos o wypiekaczu mowi :-(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.