Skocz do zawartości

Cytrynowe Zawijaski


Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zajrzałam do segregatora "nowe wypieki z różnych stron świata i zaciekawił mnie jeden przepis ... więc zaraz zabrałam się do dzieła składniki miałam bo nie ma ich za dużo . :razz:

CYTRYNOWE ZAWIJASKI

SKŁADNIKI:

:razz: 180 g mąki pszennej

:razz: 1 cukier waniliowy

:razz: 100 g masła lub margaryny ( ja dałam kasię)

:grin: 2 łyżki soku z cytryny (ja dałam sok z całej cytryny ok 4 łyżek wyszło)

:razz: otarta skórka z połowy cytryny ( ja dałam z całej)

DEKORACJA:

;) cukier

1.Mąkę, cukier waniliowy, tłuszcz posiekać na grudkową masę.

2.Dodać skórkę i sok z cytryny.

3.Szybko wyrobić ciasto.

4.Wstawić do lodówki na 10 minut.

5.Nastawić piekarnik na 180 stopni.

6.Uformować wałek i podzielić go na 16 części.

7.Z kawałków uformować 10 centymetrowe paluszki(no bez przesady tak mniej więcej na oko :razz: )

8.Ułozyc paluszki na wyłożonej papierem blasze i uformować haczyki.

9.Piec pośrodku piekarnika przez ok.15 minut.

8.Zanurzyć jeszcze ciepłe zawijaski w cukrze.

POLECAM :razz: SĄ PRZEPYSZNE MOCNO CYTRYNOWE. :razz: PYCHOTKA

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ciasteczka można zamrażać :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.