kaya Opublikowano 9 Lutego 2007 Zg艂o艣 Opublikowano 9 Lutego 2007 Chcia艂abym podzieli膰 si臋 z wami prostym przepisem na sa艂atk臋, mog膮c膮 stanowi膰 dodatek do pieczonego lub sma偶onego mi臋sa wieprzowego i drobiowego. SA艁ATKA Z ANANASA I SELERA *4 s艂oiczki selera - produkt powszechnie dost臋pny (seler ci臋ty w zalewie) *1 por *1 puszka anansa (mo偶e by膰 w kawa艂kach - dzi臋ki temu oszcz臋dzicie sobie jego krojenia- a cena jest ta sama) *kilka 艂y偶ek majonezu. Por posieka膰 w cienkie talarki. Je艣li kupili艣cie ananasa w plastrach opr贸cz odcedzenia trzeba go jeszcze pokroi膰 w kostk臋. Seler ods膮czy膰 z zalewy. wszystkie 3 sk艂adniki wrzuci膰 do p贸lmiska i wymiesza膰. Doda膰 majonez i tutaj uwaga! - t y l k o w takiej ilo艣ci , aby sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y. Je偶eli majonezu b臋dzie za du偶o sa艂atka straci sw贸j w艂a艣ciwy smak. Orginalny przepis na t膮 sa艂atk臋 zawiera艂 jeszcze gotowan膮 kie艂bas臋 lub ewentualnie dobr膮 par贸wk臋 (ok.30-40 dkg). W贸wczas sa艂atk臋 mo偶na podawa膰 z bia艂ym pieczywem. Ja jednak zdecydowanie wol臋 swoj膮 zmodyfikowan膮 wersj臋 nie dlatego 偶e j膮 troch臋 zmieni艂am, ale wg mnie jest poprostu smaczniejsza. Jeszcze jedno- sa艂atka nal臋偶y raczej do tych, kt贸rych nie przygotowuje sie zbyt cz臋sto. Sk艂adniki s膮 do艣膰 drogie - nie licz膮c zakupu pora koszt sa艂atki wynosi ok. 10 z艂. jedynym plusem jest to, 偶e wystarcza z powodzeniem dla 6-7 os贸b. Sa艂atk臋 mo偶na przyrz膮dzi膰 tylko z po艂owy sk艂adnik贸w - 2 s艂oiczki selera, p贸艂 pora, a po艂ow臋 niewykorzystanych anans贸w przela膰 z zalew膮 do s艂oiczka, zakr臋ci膰 i wstawi膰 do lod贸wki. Pozdrawiam kaya Cytuj
monisia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zg艂o艣 Opublikowano 9 Lutego 2007 kaya ja dodaje do niej jescze jajako na twardo i kukurydze :arrow: pyyycha ;-) Cytuj
kaya Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 9 Lutego 2007 Ka偶dy ma swoje upodobania co do smak贸w. Je艣li tak lubisz mo偶na doada膰 i jedno i drugie. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.