bernadettt Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 „Piernik z drożdżami” SKŁADNIKI: 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, 1 szklanka oleju, 35 dag mąki, 1 przyprawa do piernika, 7 jaj, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: Drożdże zmieszać z odrobiną cukru. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i lekko ubijać, następnie dodać miód, olej, rozmieszane i lekko wyrośnięte drożdże oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Z tak przygotowanego ciasta upiec osobno 4 placki. Każdy placek ok. 15-20 minut. Temp. standardowa jak przy pieczeniu biszkoptu. PRZEKŁADAMY: Powidło śliwkowe i ...... Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego, cukier waniliowy, 1 margaryna(najlepiej Kasia) WYK: Zagotować 1 szklankę mleka. Do pozostałego mleka dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę i budyń. Zmiksować, wlać do wrzącego mleka, przykręcić ogień na minimum i mieszać energicznie, żeby się nie przypaliło. Wystudzić budyń i utrzeć z margaryną. KOLEJNOŚĆ: Piernik, masa, powidło, masa, następny piernik .....itd. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Dzięki drożdżom piernik jest puszysty i mięciutki. Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 jadłam taki piernik jest super Cytuj
bernadettt Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 tak jest całkiem inny niż standardowe pierniki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.