Skocz do zawartości

Migdałowy Comber


gabi-ostra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawiam ten przepis na prośbę Doroti-nie wypróbowałam: 0.5 kostki masła 3/4 szkl. cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka czystej wódki 1 tabliczka czekolady deserowej 7.5 dag zmielonych migdałów 5 łyżek mąki pszennej 1 budyń czekoladowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3łyżki mleka Miękkie masło zmiksować z cukrami,a następnie cały czas ucierając,dodawać po jednym żółtku.Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem i dodać do utartej masy,a następnie dodać startą czekoladę i migdały oraz mleko i wódkę.Wszystko dokładnie zmiksować.Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Piec w podłużnej foremce z zaokrąglonym dnem około 50-60 minut w temp. 180 stopni.Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować migdałami pokrojonymi w słupki. Mam nadzieję że ciasto się uda.Życzę powodzenia.Gabi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A Ja w swoich zbiorach znalazłam przepis na COMBER Z KAWOWYM PONCZEM------ tak jak Gabi też go nie wypróbowałam. Oto składniki: 1 margaryna 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz : 1,5 szklanki mocnego naparu z kawy ( może być rozpuszczalna) 4 łyżki cukru 60 ml rumu W garnku wymieszać kakao i cukier z 4 łyżkami wody, włożyć margarynę i cały czas mieszając ( na małym ogniu) gotować 5 minut , po czym wystudzić. Odlać pół szklanki masy. Z białek ubić sztywną pianę. Do garnka z masą kakaową dodać mąkę z proszkiem, żółtka i starannie zmiksować. Na koniec delikatnie, ale dokładnie wymieszać z pianą. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec mniej więcej 60 minut w temperaturze 190*C. Gdy ciasto wystygnie, gęsto ponakłuwać je wykałaczką. Składniki ponczu wymieszać, wystudzić i nasączyć ciasto. Następnie polać je polewą ze szklanki i odstawić w chłodne miejsce, by polewa zastygła.- :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.