Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Marra

Owoce Egzotyczne I Nie Tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłam, że mało miejsca poświęcamy samym składnikom naszych dań, sałatek przetworów itp. Zmieńmy to i zacznijmy od owoców egzotycznych. Pomysł ten zzaczerpnęłam z jednej gazetki, powiedzmy że dużej sieci hipermarketów (żeby nie robić reklamy nie podaję nazwy) Zdjęcia i część informacji pochodzą z Katalogu Owoców Egzotycznych

Banany do gotowania (plantany)

Nie mają charakterystycznego zapachu. Są dłuższe i mają bardziej kanciasty przekrój niż popularne banany. Zazwyczaj zbierane są zielone i zjadane po ugotowaniu. Nie nadają się do spożycia na surowo. Używane są do przetworów, zup, potraw duszonych i do smażenia. Skrobia zawarta w plantanach różni się od tej zawartej w stołowych bananach tym, że nie staje się słodka w trakcie dojrzewania.

Kiwano • poch. Nowa Zelandia

Wyglądem podobne do ogórków tylko kolce ma bardziej miesiste, jest koloru złotobrazowego. Ma lekko słodki smak, jest soczyste i znakomicie gasi pragnienie. Można je jeść na surowo, dodawać do napojów lub sałatek owocowych i deserów. Jadalne miąższ i ziarna, niejadalna skóra. Podaje się je także do ryb i owoców morza. Miąższ owocu zawiera dużo wody i niewiele witamin. Dojrzałe owoce przechowuje się 4 do 5 dni w temperaturze pokojowej.

100 g owocu dostarcza 22 kalorii

post-4625-1171617325_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Liczi • kraj poch. Madagaskar

Owoce liczi są podobne do malin,ale są od nich większe, bo osiągają długość (średnicę)5 cm. Pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawokarminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Ma twardą niejadalną skórkę i pestkę oraz biały słodki miąższ. Owoc można dodawać do sałatek owocowych i pikantnych sałatek warzywnych. Konserwowe liczi nadaje się na kompot, do sałatek, deserów i kremów. Owoce świetnie pasują do chińskich dań. Często są też składnikiem lodów i likierów.

post-4625-1171617779_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już umiem, czekam tylko na zgodę właściciela zdjęć :wink:

Pozdrawiam

MAM JUZ ZGODĘ I WKLEJAM

Awokado • kraj poch. Ameryka południowa i Środkowa

Owoce gruszkowatego kształtu, długość ok 15cm, skórka zielona lub fioletowa.Dojrzały owoc powinien być nieco miękki. Jadalny jest świeży, kremowo-zielony miąższ, który w smaku przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary. Można go dodawać zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Zalecane dla osób z anemią, nadciśnieniem i problemami z żołądkiem.

100 g owocu dostarcza 130 - 240 kalorii

post-4625-1171617663_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karambola • kraj poch. Malezja

Ma kruchy, soczysty i cierpki w smaku miąższ. Można je jeść na surowo w całości, ze skórką i nasionami (jednak brązowe grzbiety żeberek mocno dojrzałych owoców lepiej ściąć).

W przekroju ma kształt złocistej gwiazdy. Kwaśną odmianę (o bardziej zielonej skórce) można dodawać do curry i sosów. Surowymi pokrojonymi w plastry owocami można dekorować napoje i potrawy. Całe owoce można suszyć i kandyzować (po nakłuciu skórki). Cierpkie odmiany świetnie nadają się na pikle, sosy, dżemy, a słodkie do wyrobu napojów orzeźwiających.Karambolę można jeść surową lub gotowaną albo duszoną. Zawiera dużo witaminy C.

post-4625-1171617581_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kumkwat • poch. Chiny

Miniaturowa pomarańcza (średnica ok 3 cm) o słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Umyte i osuszone owoce spożywa się obrane lub ze skórką. Można z nich usmażyć dżem. Świeże owoce całe lub pokrojone w plasterki nadają się do sałatek i dekorowania półmisków. Zawiera dużo witaminy C

100 g owocu dostarcza 69 kalorii

post-4625-1171617848_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Papaja • poch. Ameryka Środkowa

Owoce owalne i gruszkowate, długości do 25cm. Ma smak podobny do melona. Spożywana na surowo, najlepsza jest z sokiem cytrynowym lub sokiem z limonki. Można ją dusić. Składnik sałatek egzotycznych. Dodawana do przetworów i pikli. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania, można je przyrządzać tak samo jak warzywa dyniowate.

100 g owocu dostarcza 38 kalorii

post-4625-1171618386_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Granadilla • kraj poch. Kolumbia

Marakuja, passiflora

Ma wodnisty miąższ z dużą ilością pestek. Używana głównie do wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo (jadalny jest kleisty galaretowaty miąższ z pestkami). Należy kupować owoce o lekko wyschniętej skórze, jest ona bowiem nieomylnym znakiem dojrzałości owocu.

100 g owocu dostarcza 75 kalorii

post-4625-1171618506_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mango • poch. Indie

Owoce o wadze 10-20 dag w kształcie "łezki". Ma słodki i soczysty miąższ. Spożywane na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Po przekrojeniu na pół i usunięciu mocno przyrośniętej pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry lub przekroić na pół i wybrać go łyżeczką. Mango pokrojone w kostkę lub plastry można dodawać do sałatek owocowych oraz do przystawek z owoców morza i łososia. Owoce można smażyć i dodawać do konfitur z warzyw i owoców. Ze zmiksowanych owoców mango można zrobić pyszny mus.

post-4625-1171618013_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kokos • kraj poch. Wybrzeże Kości Słoniowej

Ciemnobrązowa skorupa kryje biały miąższ i słodki płyn (mleczko kokosowe). Owoc ten jest bardzo twardy i trwały. Można go jeść na surowo w postaci mleczka, miąższu i wiórków. Kokos dodawany jest do wypieków, lodów i likierów. Miąższ może być samodzielną przekąską. Ścierając go na tarce lub w kuchennym robocie, otrzymamy świeże wiórki kokosowe wykorzystywane do ciast i deserów. Mleczko kokosowe (sposób przygotowania: miąższ pokrojony na małe cząstki zalać 2 szklankami gorącej wody i miksować przez kilka minut, otrzymaną masę przelać przez sito) dodawać można do egzotycznych marynat i curry. Ze skorup można zrobić efektowne naczynia.

post-4625-1171619005_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Limonka • poch. Azja wschodnia

Ma bardziej cierpki i jeszcze wyraźniejszy smak niż cytryna i jest zielona. Używana do przetworów, dodawana do koktajli, lodów i sorbetów, jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.

100 g owocu dostarcza 28 lakorii

post-4625-1171619864_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

GREJPFRUT-zawiera 7% cukrów,15 kwasu cytrynowego,witaminy z grupy B,oraz wit.C. Gorzki związek-naryngina-wspomaga przemianę materii. Owoce te obniżają poziom cholesterolu,są bogatym zródłem witaminy C i błonnika. POMELO-największe owoce z rodziny cytrusów,białe lub czerwone,są mniej gorzkie od grejpfrutow ale i mniej aromatyczne.Ma gąbczastą skórkę,nawet grubości 5cm,miąższ żółtawy albo różowy,w trudnych do rozdzielenia cząstkach. Kupując pomelo wybierajmy owoce ciężkie,ich waga dochodzi nawet do 2kg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już traciłam nadzieję, że ktoś coś doda :razz: Dzięki Basqa :razz:

Kiwi poch. Chiny

Z owoców kiwi sporządza się kojący balsam do ust. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w niej nadal 90 % witaminy C. Nie należy dodawać tego owocu do mleka, ponieważ zawiera enzym rozkładający białka – napój będzie gorzki.

100 g owocu dostarcza 40 kalorie

Ananas poch. Ameryka południowa

Ananasy spożywa się na surowo, w postaci soku, lub konserwowane w puszkach. Zawiera enzym ułatwiający trawienie pokarmów, posiada działanie przeciwzapalne. Ze względu na to, że zawiera enzym rozkładający białko, nie należy dodawać go do galaretki, ponieważ ta nie stężeje. Świeże owoce i sok zalecany jest dla osób z problemami trawiennymi, chorobami serca, nerek i wątroby.

Działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki powoduje, że można ananasa przykładać na miejsca stłuczone, opuchnięte, na ropiejące krosty, wypryski skórne.

Niedojrzałe owoce i sok z liści (posiadający działanie przecirobacze) są zakazane dla kobiet ciężarnych, bowiem mogą spowodować poronienie. (??)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

GREJPFRUTY są też zielone, kupując skórka musi być miejscami lekko żółtawa , one są wtedy słodkie, a to dowiedziałam się od sprzedawczyni. Pierwszy raz jak kupiłam całkowicie zielone nie smakowały mi. Kiwi jest to agrest chiński. Ja codziennie jem grejpfruta czerwonego, teraz zdarzyło sie że w sprzedaży przez parę dni były tylko zielone, kiwi, jabłko i dwa plasterki świeżego ananasa. Same witaminy i na dobrą przemianę materii, a ja zamiast chudnać to moje siedzenie się poszerza. Marzanno jaki ciekawy temat poruszyłaś i basia tak samo , dziękuję Wam i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko, cieszę się ze temat Ci się podoba (pochwała od Ciebie znaczy dla mnie bardzo wiele :wink: ). Jeżeli chodzi o "siedzenie" to odkąd odwiedzam smacznego to mam ten sam problem. No bo jak tu można stosować jakąś dietę?? :wink: jeżeli wszyscy piszą o samych pysznościach. Ale można zawsze dodać do tego troszkę witaminek :wink:

Melon poch. Afryka

Pod skórą znajduje się soczysty, aromatyczny, słodkawy miąższ, a w nim liczne płaskie jajowate nasiona. Owoc jest jadany głównie na surowo, ale jest też surowcem do wyrobu konfitur, soków owoców kandyzowanych (smażonych w cukrze).

Miąższ owocu zawiera 90% wody, 6-15% cukrów oraz są bogate w witaminy A i C. Melony o miąższu barwy pomarańczowej lub łososiowej posiadają dużo beta-karotenu. (100 g miąższu dostarcza około 40 kcal)

Nektar z melona ma właściwości przeczyszczające i moczopędne. W medycynie ludowej polecany jest przy dolegliwościach nerek i bólach reumatycznych. Dieta bogata w te owoce wskazana jest także podczas rekonwalescencji po długich, ciężkich chorobach. Melonów powinny natomiast unikać osoby z zaburzeniami trawienia oraz chorzy na cukrzycę. Sok łagodzi alergie i leczy wypryski.

Owoce melona klasyfikuje się po wyglądzie skóry i miąższu. W handlu spotyka się następujące ich odmiany:

- Melony zimowe - skóra gładka (bez charakterystycznej siateczki), twarda (można je przechowywać przez miesiąc); zielony miaższ posiadający gorzki smak.

- Melony siateczkowe - wypukły wzór siateczki na skórze kremowy lub jasnobrązowy, jaśniejszy niż barwa owocu. Aromatyczny miąższ zwykle łososiowopomarańczowej barwy.

- Kantalupy - skóra bez siateczki pokryta brodawkami lub łuskowata; zwykle mają aromatyczny, pomarańczowy lub czerwony miąższ.

- Melon ogen - owoc stosunkowo mały, pomarańczowo - zielony żebrowany; miąższ aromatyczny koloru zielonego.

post-4625-1172352066_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.