renigliwice Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Ok. 30 dkg mąki 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 1 pełna łyżka cukru pudru szczypta soli piana z 3 białek 1/4 kg owoców - świeżuch lub osączonych z kompotu olej do smażenia ( ok. 1/2 butelki ) Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać mleko, żółtka, cukier, odrobinę soli i wyrobić na jednolitą masę, na koniec dodać sztywną pianę z białek. Ciasto powinno być niezbyt gęste - takie, by można było nabierać łyżką. Owoce wciskać w środek ciasta już na łyżce i pomagając sobie drugą łyżką zsuwać na rozgrzany olej. Smażyć jak pączki z obydwu stron. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Cudaczki w czasie smażenia bardzo rosną i przybierają różne kształty. Życzę Smacznego!!!!!! :wink: :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.