Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
renigliwice

Polska " Chałwa "

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam, myślę, że ciekawy przepis na chałwę, który wypróbowałam, trochę zmodyfikowałam. Trochę słodka, ale taka musi być. Chałwa zawsze jest bardzo słodka. Oto składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka kaszy manny 12,5 dkg masła aromat według uznania- ja użyłam migdałowego (waniliowy, pomarańczowy, rumowy albo arakowy) garść posiekanych orzechów Z cukru i wody ugotować syrop o konsystencji śmietanki--- gotować 25 minut. W rondelku rozgrzać masło, wsypać kaszę mannę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż kasza wchłonie cały tłuszcz i nabierze złotego koloru. Do kaszy wlać syrop cukrowy, aromat i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa, dodać też aromat Masę przełożyć do natłuszczonej salaterki żaroodpornej i wstawić do letniego piekarnika na 20 minut. Następnie ugnieść w salaterce. Ja od razu przełożyłam masę na talerz, nadałam jej odpowiedni kształt i posypałam mielonymi migdałami oraz płatkami migdałowymi. Można posypać też posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Pozdrawiam i życzę smacznego!!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.