Skocz do zawartości

Bezowe Eklerki


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

na bezy:

6 białek

25 dag cukru pudru(ok. 1,5 szkl)

0,5 łyż. mąki

kakao do posypania

na krem:

15 dag masła

10 dag cukru(ok. 0,5 szkl)

2 jajka

1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z cukrem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy piana będzie sztywna, szprycką wycisnąć eklerki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszyć bezy ok 45 minut. Na krem ubić na parze jajka z cukrem, ostudzić, dodać masło i dalej ucierać. Pod koniec ucierania kroplami dodać spirytus. Płowę bez pozmarować kremem, każdą przykryć drugą bezą, posypać kakao.

Smacznego

Pozdrawiam

Amelia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Kiedys czesto kupowalam takie bezy bo je uwielbialam ale krem byl taki kawowy w smaku nazywaly sie SOKOLY i byly takie jak podala Amelia podluzne albo trojkatne.Teraz rzadko mozna je spotkac w cukierniach.Pewnie do tego kremu mozna dodac kawe i bedzie kawowy krem...jak myslicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.