amelia1 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Składniki: na bezy: 6 białek 25 dag cukru pudru(ok. 1,5 szkl) 0,5 łyż. mąki kakao do posypania na krem: 15 dag masła 10 dag cukru(ok. 0,5 szkl) 2 jajka 1 łyżka spirytusu Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z cukrem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy piana będzie sztywna, szprycką wycisnąć eklerki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszyć bezy ok 45 minut. Na krem ubić na parze jajka z cukrem, ostudzić, dodać masło i dalej ucierać. Pod koniec ucierania kroplami dodać spirytus. Płowę bez pozmarować kremem, każdą przykryć drugą bezą, posypać kakao. Smacznego Pozdrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Kiedys czesto kupowalam takie bezy bo je uwielbialam ale krem byl taki kawowy w smaku nazywaly sie SOKOLY i byly takie jak podala Amelia podluzne albo trojkatne.Teraz rzadko mozna je spotkac w cukierniach.Pewnie do tego kremu mozna dodac kawe i bedzie kawowy krem...jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.