Skocz do zawartości

Czekoladowe Serce


jadziula21

Rekomendowane odpowiedzi

Czekoladowe serce

25 dag mąki

25 dag masła lub margaryny

25 dag cukru

4 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

1 łyżeczka cukru waniliowego

sok z 1 cytryny

1 mały kieliszek rumu lub innego aromatycznego alkoholu

cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek.

Masło utrzeć, dodając stopniowo żółtka, potem cukier i cukier waniliowy, sok z wyciśniętej cytryny i rum.

Wsypać do masy mąkę i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie domieszać do ciasta.

Formę w kształcie serca (jeżeli nie posiadamy takiej formy może być zwykła) wysmarować tłuszczem i posypać mąką, napełnić zrobionym ciastem.

Wstawić do rozgrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika, piec około 1 godziny, aż ciasto się zrumieni, wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.