Skocz do zawartości

Ghuwarlakia Z Sosem Jajeczno - Cytrynowym


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

50 dkg mielonej cielęciny lub wołowiny

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki wody

1 jajko

10 dkg bułki tartej

łyżeczka soli

szczypta pieprzu

3 szklanki bulionu

natka pietruszki

Wymieszać w misce wszystkie składniki z wyjątkiem bulionu. Wyrobić.

Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Bulion zagotować i włożyć kulki mięsne.

Gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut.

Po ugotowaniu wyjąć i trzymać w cieple.

Składniki sosu:

3 żółtka

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

szklanka wywaru w którym gotowały się kulki

sok z 1 cytryny

łyżka posiekanej natki pietruszki

Masło stopić w rondlu, zrobić zasmażkę z mąki i rozprowadzić wywarem. Zagotować.

Rozprowadzić żółtka sokiem z cytryny, dobrze ubić, dodać kilka łyżek gorącego rosołu i dalej ubijać.

Wlać do zasmażki, podgrzewać przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania.

Wymieszać z natką pietruszki.

Sosem polać kulki i podawać z ryżem.

post-5244-1174307034_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.