Skocz do zawartości

Kurczak W Sosie Estragonowym


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczak w sosie estragonowym

potrawa z kuchni śródziemnomorskiej

Składniki:

4 udka z kurczaka

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

3 marchewki

10 małych cebulek

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki suszonego estragonu

3 łyżki octu winnego

szklanka białego wytrawnego wina

pół szklanki bulionu

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżeczka łagodnej musztardy

łyżka mąki

pół szklanki śmietany

2-3 świeże pomidory

łyźka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

post-5244-1174644866_thumb.jpg

Udka umyć i osuszyć - my zwykle zdejmyjemy skórę i przepoławiamy

Rozgrzać olej i masło.

Dodać oczyszczoną i pokrajaną w talarki marchewkę oraz cebulki.

Smażyć stale mieszając.

Dodać kurczaka i smażyć dalej.

Po kilku minutach posypać estragonem, wlać ocet, wino i bulion - zagotować.

Dusić na małym ogniu 40 - 50 minut.

Dodać obrane ze skórki, posiekane pomidory, koncentrat i musztardę.

Wymieszać i dusić dalsze 5 min.

Mąkę wymieszać ze śmietaną - doprawić do smaku solą i pieprzem.

Udekorować pietruszką.

Nam najlepiej smakuje z ryżem, ale można podawać z ziemniakaki lub bagietką.

post-5244-1174644878_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.