grumko Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Kurczak w sosie estragonowym potrawa z kuchni śródziemnomorskiej Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 3 marchewki 10 małych cebulek 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu 3 łyżki octu winnego szklanka białego wytrawnego wina pół szklanki bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka łagodnej musztardy łyżka mąki pół szklanki śmietany 2-3 świeże pomidory łyźka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Udka umyć i osuszyć - my zwykle zdejmyjemy skórę i przepoławiamy Rozgrzać olej i masło. Dodać oczyszczoną i pokrajaną w talarki marchewkę oraz cebulki. Smażyć stale mieszając. Dodać kurczaka i smażyć dalej. Po kilku minutach posypać estragonem, wlać ocet, wino i bulion - zagotować. Dusić na małym ogniu 40 - 50 minut. Dodać obrane ze skórki, posiekane pomidory, koncentrat i musztardę. Wymieszać i dusić dalsze 5 min. Mąkę wymieszać ze śmietaną - doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować pietruszką. Nam najlepiej smakuje z ryżem, ale można podawać z ziemniakaki lub bagietką. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.