grumko Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Kotlety schabowe a la Saragossa przepis z kuchnii hiszpańskiej Składniki: kilka kotletów schabowych mąka, oliwa 4 małe cebule 4 ząbki czosnku listek laurowy puszka pomidorów 5 dkg szynki wędzonej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki 12 oliwek bez pestek sól, pieprz Kotlety posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obrumienić na oliwie. Wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym Na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek i liść laurowy - smażyć na wolnym ogniu 5 minut. Dodać dodać pomidory i pokrajaną szynkę. Dusić na wolnym ogniu często mieszając aż odparuje większość płynu, a całość uzyska konsystencję piure. Wlać wino, wrzucić posiekane jajko i natkę pietruszki, pokrojone oliwki. Całość zagotować. Sosem zalać kotlety Przykryć szczelnie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopnii ok. godziny. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.