Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1kg mąki tortowej 4 jajka 1/2 szkl. cukru 2 serki homogenizowane wanil. (po 250g) 1 kostka margaryny 1 paczka proszku do piecz. (duża, na kg mąki) trochę spirytusu (ewentualnie octu) smalec do smażenia cukier puder do posypania Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając dodajemy serki homogenizowane oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wlewamy spirytus i powoli dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, (autorka robi to mikserem do czasu aż ciasto jest na tyle gęste że mikserem dalej się nie da) wtedy wylewamy ciasto na stół i resztę mąki wgniatamy ręcznie. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto wychodzi dość mokre i takie delikatne. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części które wałkujemy na ok 0,5 cm placki, wycinamy i wywijamy faworki albo wycinamy oponki, smażymy na głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu. Autorką przepisu jest jolka001. Jak to z nowymi przepisami bywa- z niepokojem czekałam na efekt końcowy- i ulżyło mi gdy spóbowałam ;) Faworki są mieciutkie, pulchne, czuć w nich serek. Są tak delikatnie słodkie, że mozna je POŻERAĆ bez cukru pudru. Dokładnie, je sie pożera a nie je ;) Smacznego!

post-4461-1175013455_thumb.jpg

post-4461-1175013520_thumb.jpg

post-4461-1175013631_thumb.jpg

post-4461-1175013733_thumb.jpg

post-4461-1175013963_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Przepis swietny i szybki,wyprobowalam ostatnio z mala tylko zmiana,z braku serkow waniliowych dodalam kostke bialego sera smietankowego,i robilam tylko z polowy porcji.Przepis na 5! Jak szybko sie je robi tak szybko znikaja,bo sa mieciutkie i puszyste.dzieki za fajny i prosty przepis!pozdrawiam:)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.