iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Kluski na parze drożdżowe. Składniki: 50 dkg mąki 2 dkg drożdży 2 łyżki cukru 5 dkg margaryny (roztopić) 2 jajka 1 szkl. mleka szczypte soli Wykonanie: Rozpuścić drożdże w letnim mleku dodać troszkę mąki zrobić rozczyn, odstawić aż wyrośnie. Jajka ubić z cukrem,wlać mleko, rozczyn z drożdży, szczypte soli i wymieszać wszystko razem, wlać to do mąki i wyrobić na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć go na stolnicę podsypaną mąką rozwałkować na grubość 1 1/2 centymetra tak mniejwięcej i wykrawać małą szklaneczką lub kieliszkiem krążki nakryć ściereczką aż wyrosną. Na gaz wstawić garnek z wodą, woda musi kipieć następnie nakrywamy garnek ściereczką lnianą mocujemy ściereczkę gumką lub sznureczkiem tak aby się ściereczka dobrze trzymała, kładziemy na ściereczce krążki w odstępach około 2 centymetrowych nakrywamy to miską najlepiej szklaną i gotujemy 10 - 15 minut. Po ugotowaniu możemy polać kluseczki masłem z bułką tartą lub jakimś sosem to w zależności od gustu. Życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Bardzo lubie takie kluski, my zawsze mówiliśmy bułki na parze, mama je robiła z sosem truskawkowym lub jagodowym, a babcia z masełkiem. Są bardzo pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 A JA ZNAM POD NAZWą PAMPUCHY ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Tak masz rację bo tak naprawdę to one wyglądają jak pampuchy bo są puszyste i naprawdę smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 My mówimy na nie paruchy lub buchty. ;) ;) Są pyszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 U nas na takie kluski mowia pampuchy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Ja mówie na nie pampuchy,moja mama parowce. Nie ważne jak się mówi tylko aby były smaczne a są.... ;) Mój syn uwielbia je jeść ze śmietaną bitą i z cukrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Pampuchy, parowańce, bułki na parze różnie mówimy ale są świetne jeszcze ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.