Skocz do zawartości

JabŁka W CieŚcie


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz podaję przepis na forum "smaczny.pl". Mam nadzieję, że wszystkim posmakuje. Ciasto: 20 dag mąki 7 dag cukru pudru 10 dag masla lub margaryny (ja daje margarynę "Kasię") 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dać do tej mąki pokrojona w kostki margarynę i rozetrzeć w rękach aż powstanie z niej "proszek". Na końcu dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić szybko ciasto i stawic do lodówki na 0,5h. Kto ma wprawe to będzie wiedział jak robi się kruche ciast Nadzienie: garść mielonych orzechów włoskich łyżka śmietany cukier kryształ Wszystko razem wymieszać 6-7 jabłek obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Napełnić nadzieniem i zawinąć w ciasto w następujący sposób: ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5 cm (tak żeby się nie rozrywało), wyciąć kwadraty, położyć jabłko na środku kwadratu, rogi ciasta podnieść do góry i zlepiś na wierzchu jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Jeść ciepłe. SMACZNEGO!!!!!! Jabłuszka palce lizać, polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dotąd jadłam jabłka w cieście drożdżowym i były w całości zawijane w ciasto,przyznam,że były rewelacyjne,nawet bez dodatków,coś w rodzaju drożdżówki. Twój przepis zapowiada się interesująco... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.