Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja farbuję jajka zawsze w łupinach z cebuli (ostatnio też dodanie łupiny z czerwonej cebuli). Wodę z łupinami zagotuję, chwilkę pogotuję i przecedzam, a potem do tej wody wkładam jajka. Na surowe jajka nakładam paski z gumki (np. ze starej dętki :oops:) i takie jajka gotuję. Następnie studzę i ściągam gumki, a gdy jajka są już zimne delikatnie smaruje je masłem i wtedy ładnie się błyszczą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, w tym roku tradycyjnie będę farbowała jajka w wywarze z łupin cebuli (słyszałam, że warto te łupiny zamoczyć w wodzie na 24 godziny - więc to przetestuję :)). Spróbuję jeszcze w kurkumie, wywarze z jemioły lub młodej trawy i soku z buraka :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ALe też widziałam, by na gorce jajka malować kredkami świecowymi - super esyfloresy wychodzą:) niestety sama nie testowałam. za późno znalazłam a kredek w domu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm.... tego nie znałam, trzeba będzie wypróbować - dzięki :) 

 

To masełko to polecam, bo jajeczka bardzo ładnie się prezentują, a ich nowy kolor nabiera intensywności - ja robię tak, że na palec nabieram troszeczkę masła, a potem smaruję po kolei kilka jajek, starczy mi tego tłuszczu może na około 5 jajek, dużo nie trzeba tylko odrobinkę na każde jajko, jak jest za dużo to ono się do wszystkiego klei i ten tłuszcz niestety widać na jajku, a to nie o to w tym chodzi... słyszałam też, że można smarować olejem ;) 

 

Polecam wypróbować za rok :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapraszam do zapoznania się z tym artykułem:

Naturalne sposoby barwienia wielkanocnych jajek

Opisujemy tam sposoby na takie kolory: biały, żółty, złoty, pomarańczowy, jasno czerwony, czerwony, różowy, fioletowy, niebieski, granatowy, jasno zielony, zielony, brązowy, ciemny brązowy a nawet czarny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tradycyjnie, co Wielkanoc jestem "wierna łupinkom z cebuli". Jak dla mnie świetnie barwią jajeczka (ja je wcześniej dekoruję gumkami, dzięki czemu mają ładne, jasne paski). Dodatkowo dzięki tej cebulowej zalewie jajka mają fajny i wyjątkowy smak - takie jajka je się tylko raz w roku :) 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.