baśka96 3 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 W czym farbujecie jajka , chodzi mi o takie naturalne sposoby jak np. gotowanie w łupinach cebuli. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorunia 30 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Tutaj jest o takim barwieniu jajek :grin: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baśka96 3 Napisano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dziękuję Doruniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 93 Napisano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Ja farbuję jajka zawsze w łupinach z cebuli (ostatnio też dodanie łupiny z czerwonej cebuli). Wodę z łupinami zagotuję, chwilkę pogotuję i przecedzam, a potem do tej wody wkładam jajka. Na surowe jajka nakładam paski z gumki (np. ze starej dętki :oops:) i takie jajka gotuję. Następnie studzę i ściągam gumki, a gdy jajka są już zimne delikatnie smaruje je masłem i wtedy ładnie się błyszczą. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 93 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, w tym roku tradycyjnie będę farbowała jajka w wywarze z łupin cebuli (słyszałam, że warto te łupiny zamoczyć w wodzie na 24 godziny - więc to przetestuję :)). Spróbuję jeszcze w kurkumie, wywarze z jemioły lub młodej trawy i soku z buraka :grin: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solarinac 0 Napisano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Próbowałem w źbłach młodych zbórz, ale nie wyszło specjalnie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ustame 0 Napisano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 O, o smarowaniu masłem nie słyszałam :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ustame 0 Napisano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 ALe też widziałam, by na gorce jajka malować kredkami świecowymi - super esyfloresy wychodzą:) niestety sama nie testowałam. za późno znalazłam a kredek w domu nie ma. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 93 Napisano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Hmm.... tego nie znałam, trzeba będzie wypróbować - dzięki :) To masełko to polecam, bo jajeczka bardzo ładnie się prezentują, a ich nowy kolor nabiera intensywności - ja robię tak, że na palec nabieram troszeczkę masła, a potem smaruję po kolei kilka jajek, starczy mi tego tłuszczu może na około 5 jajek, dużo nie trzeba tylko odrobinkę na każde jajko, jak jest za dużo to ono się do wszystkiego klei i ten tłuszcz niestety widać na jajku, a to nie o to w tym chodzi... słyszałam też, że można smarować olejem ;) Polecam wypróbować za rok :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lumdog 0 Napisano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 o masełku równiez nie słyszalem, ale to w tym roku z calą pewnością wyprobuje Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapusti_a 0 Napisano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 A jak uzyskać jakieś inne kolory? Próbował ktoś gotować jajka w barszczu? Bo w sumie tylko buraki przychodzą mi do głowy :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin 31 Napisano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Zapraszam do zapoznania się z tym artykułem: Naturalne sposoby barwienia wielkanocnych jajek Opisujemy tam sposoby na takie kolory: biały, żółty, złoty, pomarańczowy, jasno czerwony, czerwony, różowy, fioletowy, niebieski, granatowy, jasno zielony, zielony, brązowy, ciemny brązowy a nawet czarny. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sheldon 0 Napisano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Nie wiedziałem, że można zafarbować jajka szpinakiem :) super opcja Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 93 Napisano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ja tradycyjnie, co Wielkanoc jestem "wierna łupinkom z cebuli". Jak dla mnie świetnie barwią jajeczka (ja je wcześniej dekoruję gumkami, dzięki czemu mają ładne, jasne paski). Dodatkowo dzięki tej cebulowej zalewie jajka mają fajny i wyjątkowy smak - takie jajka je się tylko raz w roku :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.