Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja farbuję jajka zawsze w łupinach z cebuli (ostatnio też dodanie łupiny z czerwonej cebuli). Wodę z łupinami zagotuję, chwilkę pogotuję i przecedzam, a potem do tej wody wkładam jajka. Na surowe jajka nakładam paski z gumki (np. ze starej dętki :oops:) i takie jajka gotuję. Następnie studzę i ściągam gumki, a gdy jajka są już zimne delikatnie smaruje je masłem i wtedy ładnie się błyszczą.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 lata później...

Witam, w tym roku tradycyjnie będę farbowała jajka w wywarze z łupin cebuli (słyszałam, że warto te łupiny zamoczyć w wodzie na 24 godziny - więc to przetestuję :)). Spróbuję jeszcze w kurkumie, wywarze z jemioły lub młodej trawy i soku z buraka :grin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 lata później...
  • 11 miesięcy później...

Hmm.... tego nie znałam, trzeba będzie wypróbować - dzięki :) 

 

To masełko to polecam, bo jajeczka bardzo ładnie się prezentują, a ich nowy kolor nabiera intensywności - ja robię tak, że na palec nabieram troszeczkę masła, a potem smaruję po kolei kilka jajek, starczy mi tego tłuszczu może na około 5 jajek, dużo nie trzeba tylko odrobinkę na każde jajko, jak jest za dużo to ono się do wszystkiego klei i ten tłuszcz niestety widać na jajku, a to nie o to w tym chodzi... słyszałam też, że można smarować olejem ;) 

 

Polecam wypróbować za rok :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 11 miesięcy później...

Zapraszam do zapoznania się z tym artykułem:

Naturalne sposoby barwienia wielkanocnych jajek

Opisujemy tam sposoby na takie kolory: biały, żółty, złoty, pomarańczowy, jasno czerwony, czerwony, różowy, fioletowy, niebieski, granatowy, jasno zielony, zielony, brązowy, ciemny brązowy a nawet czarny.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tradycyjnie, co Wielkanoc jestem "wierna łupinkom z cebuli". Jak dla mnie świetnie barwią jajeczka (ja je wcześniej dekoruję gumkami, dzięki czemu mają ładne, jasne paski). Dodatkowo dzięki tej cebulowej zalewie jajka mają fajny i wyjątkowy smak - takie jajka je się tylko raz w roku :) 

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.