Skocz do zawartości

Likier Pomarańczowy


psotka26

Rekomendowane odpowiedzi

1 L spirytusu

4 pomarńcze

1kg cukru

1Lwody

Sposób Robina

Pomarańcze wyszorowac szczoteczką w ciepłej wodzie , a nasępnie sparzyc wrzątkiem ; osuszyć.

Pomarańcze obrać ze skórki, którą należy oczyścić z białej otoczki (mają pozostać tylko ich pomarańczowe części) .Skórki włożyć do szklanego ,szczelnie zamykanego naczyna. Z dwóch cytryn wycisnąć sok i zalać nim skórki ,a po tym wlać spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć. Po dwóch dniach sporządzić syrop z litra wrzącej wody i kilograma cukru.

Syrop wystudzić i wlać do naczynia z pomarańczową nalewką. Naczynie ponowie szczelnie zamknąć i odstawić jeszcze na jeden dzień. Po tym okresie likier przefiltrować

I wlać do butelek, szczelnie je zamknąć, lakować i odstawić, aby napój nabrał smaku. Im dłużej likier postoi-tym jest wartościowszy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.