psotka26 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 1 L spirytusu 4 pomarńcze 1kg cukru 1Lwody Sposób Robina Pomarańcze wyszorowac szczoteczką w ciepłej wodzie , a nasępnie sparzyc wrzątkiem ; osuszyć. Pomarańcze obrać ze skórki, którą należy oczyścić z białej otoczki (mają pozostać tylko ich pomarańczowe części) .Skórki włożyć do szklanego ,szczelnie zamykanego naczyna. Z dwóch cytryn wycisnąć sok i zalać nim skórki ,a po tym wlać spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć. Po dwóch dniach sporządzić syrop z litra wrzącej wody i kilograma cukru. Syrop wystudzić i wlać do naczynia z pomarańczową nalewką. Naczynie ponowie szczelnie zamknąć i odstawić jeszcze na jeden dzień. Po tym okresie likier przefiltrować I wlać do butelek, szczelnie je zamknąć, lakować i odstawić, aby napój nabrał smaku. Im dłużej likier postoi-tym jest wartościowszy Cytuj
babulka Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 a skąd te cytryny wzięły się w przepisie Cytuj
U_111 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Ja bym proponowal znacznie dluzej macerowac te skorki. Ne zaszkodzi dodac tez kawalek cynamonu. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.